Het Italiaanse Campagnolo was sedert de jaren 60 van vorige eeuw de nummer 1 in het wielrennen met hun groepen Record, Nuovo Record, Sport en Gran Sport en in 1973 deden ze daar nog een stapje bij met de lancering van de groep Super Record. Een uitstekende groep en nog steeds zeer gegeerd bij verzamelaars en niet zo éénvoudig te vinden.

De Campagnolo Super Record groep zoals terug te vinden in de catalogus van 1974 (voor de volledige catalogus klik hier)

Titanium in de plaats van staal

De Super Record groep 1ste generatie gelijkt goed op zijn voorganger de Nuovo Record maar is te onderscheiden door de zwarte geanodiseerde delen bij de achterderailleur en de pedalen.

De groep is tevens veel lichter omwille van het gebruik van de lichte legering Ergal (7075 aluminium legering) en van titanium voor de vijzen bij de derailleurs, voor de as van de bracket, de pedalen en de wielnaven. Voor het balhoofd en de cups van de bracket is tevens de lichte legering Ergal gebruikt.

Het balhoofd in de legering Ergal

De achterderailleur woog slechts 200 gram, een enorm laag gewicht in die tijd.

De remgrepen zijn voorzien van gaatjes, tevens om het gewicht te verminderen en de zadelpen is niet meer vlak maar heeft inkepingen. Ook deze zorgen voor een gewichtsbesparing maar ook voor een esthetisch mooier uitzicht.

De 1ste versie heeft ook nog de klemband om de shifters en de voorderailleur te bevestigen aan het frame en de klembandjes voor het bevestigen van de achterste remkabel aan de bovenbuis maar niet veel later werden deze bevestigingen rechtstreeks aan het frame gelast.

De voorderailleur met de klemband
De shifters met de klemband

Een nieuwe versie in 1979

In 1979 kreeg de Super Record een nieuw uiterlijk. De zijkanten van de achterderailleur zijn nog steeds zwart geanodiseerd maar de naam Super Record verdwijnt en enkel Campagnolo blijft over op een zwarte achtergrond dit keer.


De nieuwe Super Record achterderailleur zoals te zien in de catalogus van 1979

De voorderailleur heeft nu ook een gedeelte geanodiseerd maar is vooral nog lichter door aanvankelijk 4 gaten maar niet veel later slechts 3,

De zadelpen is op het eerste zicht hetzelfde gebleven maar als je goed kijkt zie je dat er nu slechts 1 boutje meer is om het zadel vast te zetten. Ook de regeling voor de helling is lichtjes veranderd.

De Campagnolo Super Record groep werd geproduceerd tot 1987 waarna hij terug opdook in 2008 met een 11speed derailleur.

Zoals Dura Ace nog steeds de beste groep van Shimano is, zo is Super Record nog steeds de beste groep van Campagnolo.

nl_NL