Een bekende Belgische fietsenproducent is de BVBA Bonaventure die bekend is voor de fietsen van het merk Ventura, Venturelli en Scatto. Ventura is al een tijdje verdwenen maar Venturelli en Scatto bestaan nog steeds.

1925: Jules Bonaventure

Ventura werd opgericht in 1925 in Veurne door Jules Bonaventure en is ondertussen al aan de 4de generatie toe. Racefietsen van dit merk zie je nog geregeld opdagen op 2de hands verkoopsites. Er reden zelfs 2 professionele wielerploegen in de jaren 60 op een Ventura: In 1968 Etalo – Ventura en in 1969 Etalo – Sikiri – Ventura met telkens Jozef Braeckevelt als ploegleider.

Ventura racefiets uit de jaren 70

Ventura wordt Venturelli

Eind jaren 70 veranderde Ventura in Venturelli naar aanleiding van de trend dat hoe meer een racefiets Italiaans klonk hoe populairder ze was en hoe beter het merk verkocht. Wist de familie Bonaventure dat er in de jaren 60 een Italiaanse wielrenner met de naam Romeo Venturelli bij de profs rond reed? Heeft de naam er iets mee te maken of is ze puur afgeleid van hun familienaam Bonaventure?

De Venturelli racefietsen en dan vooral de lijn Corso waren enorm populair in de jaren 80 en 90, vooral omdat het een zeer degelijke fiets was met een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Ook mijn eerste racefiets was een Venturelli en ik ben zeer tevreden dat ik hem nog steeds heb. In 2016 heb ik er zelfs de volledige Eroica in Gaiole in Chianti mee gereden!

In 1981 werd het bedrijf opgesplitst door Jules’ 2 zonen: Gilbert en Roger. Roger bleef in Veurne en specialiseerde zich in het lakken van frames terwijl Gilbert met Venturelli verhuisde naar Roeselare. Al vlug werd het pand in Roeselare te klein met als gevolg een nieuwe verhuizing in 1992, ditmaal naar Hooglede Gits waar Venturelli nu nog steeds aanwezig is. Ook de lakkerij bestaat nog steeds, deze is nu in handen van Johan Bonaventure.

Aanvankelijk werden de stalen frames in de fabriek zelf gemaakt en vervolgens verdeeld naar de fietsenmakers. Met de opkomst van de aluminium fietsen werd de productie stil gelegd en werden de frames aangekocht in China en Taiwan. Dit is nu nog steeds het geval.

De Venturelli racefietsen hadden een typisch kleurenschema waardoor je ze praktisch dadelijk herkent.

Introductie van het merk Scatto

Eind jaren 90 werd het merk Scatto geïntroduceerd dat voortaan de Venturelli racefietsen verving. De naam Venturelli bleef voortbestaan voor de gewone stadsfietsen. Nog later sprong Bonaventure ook op de verkoop van elektrische fietsen wat momenteel hun hoofdactiviteit is.

Hieronder zie je nog enkele Venturelli racefietsen uit de jaren 80 en 90 van vorige eeuw.

nl_NL