Een tijdje geleden was er een enquête in een Vlaamse krant over wie na Eddy Merckx de beste Belgische renner was en ik geloof dat het een tweestrijd was tussen Roger De Vlaeminck en Claude Criquielion waarbij laatstgenoemde er als eerste uitkwam. Helaas vind ik niets meer terug over deze info.

Claude Criquielion in 1984 als kersverse wereldkampioen bij de profs

Criquielion, helaas veel te vroeg overleden op slechts 58jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte, was een fantastische all round renner met overwinningen in onder andere de Ronde Van Vlaanderen, de Waalse Pijl, de Clasica San Sebastian, het WK 1984 in Barcelona, een 3de plaats in de Vuelta van 1980 en een 5de plaats in de Tour de France van 1986.

Het tragische WK van 1988 in Ronse

Criquielion zal echter ook altijd herinnerd worden omwille van het tragische incident op het WK van 1988 in Ronse. Wie herinnert zich de beelden niet van Claudy die met een kapotte fiets te voet over de meet wandelt.

Criquielion zou waarschijnlijk opnieuw wereldkampioen zijn geworden, ware het niet dat hij in de eindspurt door de Canadese wielrenner Steve Bauer in de dranghekkens werd geduwd. Hierbij kwam Criquielion ten val en weg was zijn 2de wereldtitel.

De derde medevluchter, de Italiaan Maurizio Fondriest, kon hierdoor nog langs Bauer die was stilgevallen en greep zo de wereldtitel. Bauer kreeg een boegeroep van de Belgische supporters over zich heen, Criquielion ging nog verhaal halen bij de jury maar Fondriest werd even later op het podium gehuldigd als nieuwe wereldkampioen.

Criquielion, net als alle Belgische supporters voelden zich bestolen, en besloot om een proces te starten tegen Steve Bauer. Deze rechtszaak die maar liefst 8 jaar duurde, leverde een kater op voor Criquielion. Hij verloor en moest zelf opdraaien voor de juridische kosten, die opliepen tot zo’n slordige €12.500.

Het WK van 1988 in Ronse blijft zowel voor Criquielion die het voorval nooit heeft kunnen vergeten als voor het Belgische wielrennen een zwarte pagina met een ontnomen wereldtitel. Eddy Planckaert vertelde ooit dat Criquielion hem bedankte na diens overwinning in Parijs Roubaix in 1990 omdat hij Bauer in de sprint had geklopt.

Belga Sport maakte hier dan ook een uitzending over die je kan bekijken op youtube of hieronder.

Carrière Claude Criquielion

Hieronder vind je nog een overzicht van de loopbaan van Claude Criquielion

Claude Criquielion, geboren op 11 januari 1957 in Lessen, België, was actief als beroepswielrenner van 1979 tot en met 1991. Als klassiekerspecialist heeft hij tal van prestigieuze overwinningen op zijn naam staan waaronder:

  • Ronde van Vlaanderen: 1987 
  • Clásica San Sebastián: 1983
  • Waalse Pijl: 1985 en 1989
  • Grote Prijs Eddy Merckx: 1984
  • Brabantse Pijl: 1982
  • WK Barcelona: 1984
  • Belgisch kamioenschap: 1990
  • Belgisch sportman van het jaar: 1984
Criquielion als kersverse prof in 1979 bij het Team Kas – Campagnolo

Criquielion in 1991 bij zijn laatste ploeg Lotto – Superclub

In de bocht op de Muur van Hoei, aankomstplaats van de Waalse Pijl die Criquielion won in 1985 en 1989, staat sedert 2015 een monument dat herinnert aan zijn prestaties en de impact die hij had op de wielersport.

Monument ter ere van Claude Criquielion in de bocht van de Muur van Hoei

Ook bestaat er sedert 1991 de Grote Prijs Claude Criquielion, de eerste winnaar was Claude zelf.

Nog een weetje: zijn zoon, Mathieu, volgde in zijn voetsporen en werd later zelf profwielrenner bij Landbouwkrediet-Colnago.

Claude Criquielion overleed op 18 februari 2015 in Aalst, België aan de gevolgen van een hersenbloeding.

nl_NL