De fiets die in dit artikeltje in de kijker staat is een Ventura uit de jaren ’70 van vorige eeuw. De eigenaar Tom Bal, uit Blaasveld, een deelgemeente van Willebroek, is zelf een fervente fietser maar dan vooral op moderne carbon fietsen. Zo heeft hij onder andere een Eddy Merckx EMX-1 en een Eddy Merckx Lavaredo68. Wie weet komt daar binnenkort een vintage stalen Eddy Merckx bij?

Sedert kort is Tom dus de trotse eigenaar van deze Ventura racefiets uit het midden van de jaren ’70 van vorige eeuw. Het merk Ventura is al een tijdje verdwenen en eerst vervangen door de naam Venturelli en nog later door Scatto. Ventura was het merk van de Belgische fietsenmaker Bonaventure die nog steeds fietsen maakt.

In 1968 en 1969 sponsorde Ventura zelfs een professionele wielerploeg: eerst Etalo – Ventura en daarna Etalo – Sikiri – Ventura met telkens Jozef Braeckevelt als ploegleider.

De componenten waarmee de Ventura is uitgerust is een mix van Shimano, Weinmann en Coronado. Hieronder vind je een overzicht alsook enkele foto’s:

Stuur: 3 ttt Competizione
Stuurpen: 3 ttt
Remmen: Weinmann Carrera
Versnellingsapparaat: Shimano 600 (achteraan) 60 (vooraan)
Trapas: coronado
Zadel: Arius Gran Carrera Special (leder)
Zadelpen: Sakae Ringhyo SR
Pedalen: Shimano PD-A550
Wielvelgen: Weinmann 700
Wielnaven: Shimano

 

nl_NL