Zoals Italië de tweestrijd kende tussen Fausto Coppi en Gino Bartali zo werd Frankrijk in 2 verdeeld door Jacques Anquetil en Raymond Poulidor. Poulidor (Poupou) was de lieveling van de Fransen terwijl Anquetil pas geliefd werd na zijn dood in 1987.

Poulidor was de landbouwer kampioen, koppig, hard, altijd vriendelijk en nooit verlegen om iemand een handdruk te geven. Anquetil daarentegen was de elegante kampioen, afstandelijk, stijlvol in het zadel, leider van het peloton en liefhebber van oesters en champagne.

Jacques Anquetil en Raymond Poulidor

Jacques Anquetil in strijd met zijn eeuwige rivaal Raymond Poulidor

Jacques Anquetil was nochtans ook zoon van landbouwers (zijn ouders hadden een aardbeienteelt in Normandië) maar zijn blonde verzorgde haar, zijn voorkeur voor mode en zijn altijd stijlvolle verschijning deden hem er uitzien als iemand van de hogere klasse.

Wanneer Anquetil jong is voetbalt hij liever dan wielrennen. Hij verwijt zijn vrienden dat ze gek zijn omdat ze wielrennen verkiezen boven voetbal. Veel te lastig! Pas wanneer hij beseft dat er met wielrennen meer geld te verdienen is dan met het plukken van aardbeien, besluit hij om zijn talent te benutten. Op zijn 16de start hij als nieuweling en een jaar later al wint hij zijn eerste wedstrijd, afgescheiden van het peloton.

Het vervolg is geschiedenis: 5 keer de Tour de France, 2 keer de Giro d’Italia, 1 keer de Vuelta naast tal van andere overwinningen in ééndagskoersen of kortere rittenwedstrijden.

Janine de vrouw van Anquetil’s arts

Anders verloopt het Anquetil met zijn familiale leven. Hij wordt verliefd op Janine, de vrouw van zijn arts met wie ze 2 kinderen heeft: Annie en Alain. Jacques maakt Janine meermaals het hof maar ze worden pas echt een koppel wanneer hij haar met een smoes ontvoert naar zijn kasteel in Rouen.

Jacques Anquetil en Janine

Jacques Anquetil en Janine

Janine is 6 jaar ouder en kan geen kinderen meer krijgen. Jacques wil tegen elke prijs kinderen en richt dan maar zijn pijlen op Annie, Janine’s dochter die toen pas 18 jaar is. Naar het schijnt zou Janine hiervoor de goedkeuring hebben gegeven en ook de gevoelens van Annie voor Jacques waren echt. Niet veel later wordt Sophie geboren, Anquetil’s 1ste dochter.

Jacques en Janine op de cover van Le miroir des sports in 1961

In het grote kasteel wonen allen samen: Janine, Annie en Alain met zijn vrouw Dominique. Tussen Dominique en Annie botert het niet waardoor Annie het kasteel verlaat en verhuisd naar Corsica. Jacques is in alle staten en lanceert het gerucht dat Dominique hem wel bevalt in de hoop dat Annie met Sophie terugkeert.

Al vlug blijkt echter dat het niet enkel een gerucht is want Christophe, Jacques’ 2de kind wordt enkele maanden later geboren. Helaas zal hij niet lang kunnen genieten van zijn zoon want in 1987 overlijdt Anquetil aan de gevolgen van maagkanker.

De graftombe van Jacques Anquetil in Quincampoix

Naar verluid wonen Annie en Sophie nog steeds in Corsica en Dominique en Christophe in het kasteel te Rouen.

nl_NL