Bart Van Boxel (geboortejaar 1971) woont in de Tuinwijk in Brecht. Helaas zijn er geen sporen van een authentieke tuinwijk, je weet wel zo’n idyllische site in de sfeer van een Engelse misdaadreeks, te zien. Gelukkig is zijn fietsencollectie veel, veel authentieker.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw maakten Bart en diens broer Jim de wielerkoersen in het Antwerpse onveilig. In de jeugdreeksen reed hij met een Diamant, uiteraard in die tijd met een stalen frame, om het op te nemen tegen generatiegenoten als Tom Steels, Jo Planckaert of Peter Van Petegem. Van bij de amateurs ging het wat bergaf met de wielerprestaties van Bart, de blessurelast noopte hem tot stoppen.

De passie voor de retrokoers kwam er maar later, zoals bij vele fietsliefhebbers. ,,Mijn broer Jim nam deel aan de Blauwvelokeskoers in Zwijndrecht, één van de eerste retrokoersen in de regio. Deze tocht ging elk jaar door van 1996 tot 2006.  Maar de kermis van Sint-Lenaerts (Brecht) had toen enkele nieuwe impulsen nodig. Dan zijn we in 2011 gestart met een retrofietstocht onder de naam ‘Verzopen Talenten’, uiteraard een titel die volledig op naam van mijn broer te schrijven is,’’lacht Bart.

,,De happening was echt een succes, met telkens ruim honderd deelnemers. Naast Belgen zakten ook veel Nederlanders af naar Sint-Lenaerts. Daarom heb ik me dan maar ook een vintage racefiets aangeschaft. Het werd een Flandria.

Maar inmiddels had mijn broer flink wat retrofietsen en/of kaders aangekocht. Na enkele jaren wou hij ze van de hand doen. Ik heb ze dan overgenomen en met veel liefde en passie rijklaar gemaakt.’’

Collectie koersfietsen

Bart heeft een wisselende collectie van tien vintage koersfietsen, die hij respectvol rijklaar maakt en af en toe buiten haalt voor een ritje. Maar ondertussen hangen er ook een 15-tal kaders, vol verlangen naar het terug op de baan te kunnen. Enkele fietsen zal hij nooit verkopen, tenzij er een onweerstaanbaar bod komt. ,,Mijn crossfiets van het merk Guerciotti gebruik ik af en toe om eens een toertje mee in de bossen te rijden.’’

Paolo Guerciotti is een niet eens zo bekend Italiaans wielrenner uit de tweede helft van de jaren 1970. Hij was ook actief als veldrijder. Samen met zijn broer Italo opende hij in 1964 een fietsenzaak. Vanaf 1975 werden de frames uitgevoerd naar de VS en boomde het merk. Ondermeer vijfvoudig wereldkampioen veldrijden Roland Liboton boekte zijn successen op een Guerciotti.

,,Ook de goudkleurige L’express gaat nooit weg. Het is weliswaar niet mijn maat, maar het is wel een uniek exemplaar. De kleur is uniek én ik ben er bijna zeker van dat het frame gebouwd is door de vader van Jan Wijnants, een beroepsrenner uit de jaren 1980.

In elk geval, L’express is een fietsenhandel met een geschiedenis. De Antwerpse fietsenzaak werd in 1927 opgericht door  de broers Vic en Jan Van Baellaert. In 1985 koos men voor de eenvoudiger naam Lexpres, maar kwaliteit bleef voorop. Vanaf 1991 werd men verdeler van Cannondale, vanaf 1995 werd Specialized toegevoegd.

Vintage fietsen hebben een uitstraling en tijdloze kwaliteit die je niet meer vindt bij een hedendaagse fiets. Zo’n fietsen zijn gewoon veel minder onderhevig aan slijtage. Ik ben altijd gepassioneerd geweest door het materiaal. Zo weet ik nog perfect welke profploeg met welk fietsmerk rondreed.

Ik leg me vooral toe op de fiets, maar ook truien en koerspetten hou ik wel bij. Bij elke retrofiets die ik koester heb ik een bijpassende retro fietsuitrusting. En ook dat zijn echte verzamelobjecten geworden. Zo ben ik nog altijd op zoek naar de wollen fietstrui waar ikzelf in de jaren 1985-1987 mee rondreed.’’

Beurzen en happenings

Volgens Bart zijn de jaren waarin je heuse koopjes kon doen voorbij. Maar de interesse voor de vintagefiets zal blijven bestaan. Kwaliteit overleeft. ,,De echte verzamelaars gaan blijven. En voor mij is dit een pure hobby. Als ik de werkuren zou moeten doorrekenen bij de verkoop van een oude koersfiets, dan zou dit al snel enkele honderden euro bedragen. Neen dus.

Ik hoop om nog vaak een retrokoers te kunnen organiseren of om zelf deel te nemen aan deze happenings. Dicht bij huis denk ik aan de kleinschalige retrokoers op en rond het abdijdomein te Westmalle. Bepaalde jaren stonden de vijftien deelnemers, waaronder mezelf, met de enkels in het water. De Eroica in Toscane zou ik ook graag eens rijden. Maar eerst moeten die coronakilo’s er wat af hé!’’

Straks komen ook de beurzen er terug aan. Op 11 oktober 2020 organiseert Bart samen met compaan Pol Herijgers en diens vriendin Sofie de ‘Vintage Bike Beurs’ in zaal Sint-Amands te Geel. Zo’n vijftig standhouders zullen er een mooie impressie bieden van al het moois dat het wielrennen ons jaren terug wist te geven.

Artikel door Patrick Anthone: journalist in zijn vrije tijd en fervente fietser die de Vlaamse wegen onveilig maakt op zijn Ridley Fenix of op zijn vintage Guerciotti > meer info over Patrick

 

nl_NL