Eindelijk heb ik de veel besproken autobiografie Ik Ben God Niet over het leven van Frank Vandenbroucke gelezen. Echter is het boek geschreven in 2008 toen Vdb nog niet was overleden. Ik raad de uitgever dus aan om bij de herdruk een nawoord toe te voegen dat de tragische dood van deze talentvolle maar o zo broze wielrenner behandelt.

Het hoe en waarom van de dood van Vdb blijft vragen oproepen die we misschien ooit te weten zullen komen in een volgend boek maar misschien ook niet. Het blijft onduidelijk!

Het boek zelf dan: feitelijk wordt er niet zo heel veel over de prestaties van Vdb geschreven maar veeleer over de chaos in zijn korte leven, het keer op keer vallen en weer opstaan, zijn verslaafdheid aan allerlei pillen en medicijnen. Hoe hij telkens opnieuw een nieuw contract uit de brand weet te slepen tegen alle verwachtingen in.

Een jonge Vdb en zijn 1ste profcontract bij Lotto

Frank Vandenbroucke was een supertalent, in Italië kreeg hij de bijnaam bimbo d’oro (gouden baby) maar hij was ook een verschrikkelijk moeilijke koppige narcist waardoor hij slechts een zeer klein deel uit zijn zo veelbelovende loopbaan heeft gehaald. Hij was ook verschrikkelijk broos, sukkelde constant met allerlei blessures waardoor hij veel wedstrijden moest missen.

Het huwelijk van Vdb met zijn Italiaanse Sara

Het laatste team van Vdb

Een rode leidraad in dit boek is de jacht door het gerecht op zijn dopinggebruik, iets waar hij geestelijk maar moeilijk mee om kon gaan. In het boek Ik Ben God Niet dat maar liefst 324 pagina’s telt, wordt Vdb’s leven van toen hij zijn 1ste koersfietsje kreeg tot aan zijn laatste (semi)profcontract uitvoerig beschreven en leert je meer over het toch wel tragische leven van dit Belgische supertalent.

Een aanrader voor al wie meer over deze kleurrijke figuur wil te weten komen.

Ik Ben God Niet is uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en is te koop bij Bol.com > meer info

Het is te verkrijgen tegen de prijs van €22

Ik Ben God Niet kopen via Bol.com

 

nl_NL