Vakantie: dan vindt een mens eindelijk de tijd om nog eens een boek te lezen. Komt de passie daar dan nog bij dan kan het niets anders dan een boek over wielrennen zijn natuurlijk.
Om het thema volledig te laten overeenkomen met het grootste wielerevenement ter wereld dat in de vakantieperiode doorgaat, namelijk de Tour de France, koos ik het boek Lucien! Hoe ik als laatste Belg de Tour won.

Lucien Van Impe

Lucien is natuurlijk Lucien Van Impe, bekend als de Kleine van Mere en één van de beste klimmers aller tijden: winnaar van 6 keer de bolletjestrui in de Tour de France, 2 keer in de Giro d’Italia, eindoverwinning in de Tour de France 1976 en nog 2 keer op het podium.

Ondertussen al bijna 50 jaar geleden dat in België nog eens een Belgische Tourwinnaar werd gevierd en met de uitzonderlijke prestaties van Wout van Aert en Remco Evenepoel beginnen sommigen daar al terug van te dromen. Wie weet? De komende jaren zullen duidelijkheid brengen.

Een nostalgische trip naar de jaren ’70

Maar dan het boek zelf. Lucien! Hoe ik als laatste Belg de Tour won is een boek dat vlot leest en je terug brengt naar de jaren ’70 en dan vooral naar het jaar 1976 waarin Lucien Van Impe de Tour de France won. Het boek staat vol anekdotes uit het wielerpeloton, hoe Lucien aanvankelijk geen wielrenner wilde worden, hoe hij verschillende keren na elkaar de Muur van Geraardsbergen op knalde tijdens training, hoe hij bijna uit te Tour stapte met de gele trui om, enzovoort.

Lucien Van Impe

Het boek neemt je ook mee naar de uitgebreide viering van zijn overwinning in zijn eigen Mere. Hoe Lucien onder escorte van de politie door een mensenzee naar het café van zijn ouders werd gereden om daar tot in de vroege uurtjes samen met zijn supporters zijn overwinning te vieren. Dankzij de foto’s in het boek waan je je terug in de tijd.

Verder vertelt het boek je over de vriendschap met Bahamontes, die andere legendarische klimmer die indertijd Van Impe aanduidde als zijn opvolger, over de ruzie met ploegleider Cyrille Guimard en de gemiste kansen om een tweede Tour de France te winnen.

Lucien! Hoe ik als laatste Belg de Tour won werd uitgegeven in 2016, telt 256 pagina’s vol wielerplezier en is te koop bij Bol.com op de volgende link > Lucien! Hoe ik als laatste Belg de Tour won

 

nl_NL