Chesini is een Italiaans fietsmerk dat ook een stukje Belgische geschiedenis heeft. Frank Hoste is namelijk sedert 1991 importeur van Chesini fietsen. Dit verklaart waarom je in België af en toe nog eens een Chesini koersfiets tegenkomt.

Frank Hoste in 1991 met zijn Chesini fiets

De belangrijkste vintage Chesini modellen zijn

Topmodellen

 • Chesini Precision
 • Chesini X Uno
 • Chesini Arena
 • Chesini Innovation

Net geen topmodel

 • Chesini Gran Premio
 • Chesini Criterium
 • Chesini Olimpiade

Chesini cataloog jaren 80

Prachtige Chesini X Uno uit 1983

Geschiedenis Chesini fietsen

Chesini fietsen werd gesticht in 1925 door Gelmino Chesini die datzelfde jaar de sportieve sportfiets Chesini Biciprecision uitbracht in zijn werkplaats in Nesente, een klein gehuchtje op enkele kilometers van Verona (Noord Italië).

Na de 2de wereldoorlog onderging het bedrijf een aanzienlijke boost en zo werd in 1947 de fietsenfabriek “Cicli Valletti” overgenomen, gelegen in Via San Paolo in Verona, dat vanaf dan het nieuwe hoofdkantoor van Chesini werd.

Oorspronkelijke logo Chesini

In de jaren 60 van vorige eeuw, onder leiding van Gelmino’s zoon Gabriele, zorgde de hoogconjunctuur dat Chesini zich ook toespitste op andere activiteiten zoals de sector van naaimachines Singer.

De hoofdactiviteit bleef echter de fietsindustrie met bijzondere aandacht voor innovatie en hoge kwaliteit wat Chesini de Internationale prijs Ercole d’Oro opleverde in 1972, een prijs die wordt toegekend aan een bedrijf waarbij innovatie hoog in het vaandel staat.

Chesini begon slechts prof ploegen te sponsoren vanaf de jaren 90 van vorige eeuw maar behaalde wel eerder successen bij de amateurs. In 1963 werd Flaviano Vicentini wereldkampioen op de 100km in Ronse en de 2 opeenvolgende jaren daarop werd de Italiaanse amateurploeg wereldkampioen op de 100km.

Op het nieuwe logo, geïntroduceerd in de jaren 70 van vorige eeuw, staat dan ook vermeld 3 volte campione del mondo (3 keer wereldkampioen).

Chesini in België

De geschiedenis van Chesini in België start in 1991 wanneer voormalig beroepsrenner Frank Hoste een eigen fietsenbedrijfje met lakkerij opricht. Hij importeert eerst volledig gelakte Chesini frames maar al vlug enkel blanke frames die hij dan lakt in zijn eigen lakkerij.

Daarvoor moet hij wel een cursus volgen en een examen afleggen in de hoofdzetel van Chesini in Verona onder het toeziend oog van Gabriele Chesini. Hiermee verwierf hij het invoerrecht in de Benelux.

Ook Frank Hoste reed trouwens ooit met een Chesini die nog steeds te bewonderen is in het museum Koers in Roeselare.

Chesini Innovation

De Chesini Innovation van Frank Hoste uit 1991

Vanaf 1990 begon Chesini meerdere ploegen te sponsoren, een overzicht van de ploegen vind je hieronder:

 • 1990: Chesini
 • 1991: La William – Saltos – Duvel
 • 1992: La William – Duvel
 • 1993: La William – Duvel
 • 1994: Trident – Shick
 • 1995: Asfra – Orlans

De bekendste renner die ooit met een Chesini fiets reed was Peter Van Petegem in 1994 bij de ploeg Trident – Shick.

In de Lage Landen behoren Chesini fietsen niet echt tot De top van Italiaanse vintage racefietsen maar toch zijn het pareltjes met zeer veel aandacht voor de graveringen (pantograferingen) op de verschillende componenten zoals stuurpen, frame, zadelpen, crankset, … Bekijk maar de onderstaande foto’s

Chesini

Chesini

Chesini Criterium uit de jaren 90

Chesini tijdritfiets uit 1983

Chesini Granpremio

Chesini maakte overigens ook (en nog steeds) fietskledij zoals truitjes, broeken, petjes, … op hun website kun je deze zelfs online kopen. Chesini maakt ook nog steeds racefietsen en sedert kort is er opnieuw een stalen model te koop.

Chesini wintertrui uit de jaren 90

nl_NL