De Laser van Cinelli is samen met de Supercorsa de meest legendarische koersfiets die Cinelli ooit heeft geproduceerd en die nu nog steeds op maat wordt gemaakt, weliswaar in carbon. De naam van deze carbon versie is Laser Mia.

1981 Cinelli laser

De Cinelli Laser tijdritfiets in Columbus staal uit de jaren 80

1981 ontstaan Laser

De eerste Cinelli Laser is ontstaan in 1981 ​​uit een schets van Antonio Colombo en geïnspireerd op de eerste Franse aerodynamische fietsen die Antonio op een beurs in Japan gezien had. De complexe constructie van het frame werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Cinelli en Columbus, de bekendste buizenfabrikant die 2 jaar daarvoor door Colombo werd overgenomen.

Voor het eerste prototype werden stukken van het chassis van een Fiat cinquecento gebruikt om de hoeken op te vullen die het aerodynamische aspect aan de Laser geven. Colombo en zijn team waren namelijk op zoek naar een dunne maar stevige stalen plaat.

Cinelli Laser 1981

De eerste Cinelli Laser Strada uit 1981

Pas eind 1982, toen vier Laser-frames in opdracht van Cinelli voor het Italiaanse Junior National Team werden gemaakt, begon het succesverhaal van de Laser die een echt icoon werd in de jaren 80 en 90 en dit dankzij een volledig team (gevormd door de framebouwer Andrea Pesenti, de Columbus-ingenieur Paolo Erzegovesi, Antonio Colombo en andere medewerkers).

Het innovatieve gebruik van TIG-lassen (tot dan toe onbekend in de wereld van racefietsen), samen met de toepassing van verstevigingen, gelast aan de frameverbindingspunten (lugs), maakten de Laser aerodynamischer en maakten ook een radicale herpositionering van de bracket mogelijk.

frame Cinelli Laser

positie bracket Laser ten opzichte van een traditionele koersfiets (rode stippellijn)

De herpositionering van de bracket zorgde er tevens voor dat Cinelli een aanzienlijk stijver frame kon maken en een korter kader, met duidelijke voordelen waaronder een verkorting van het treintje in een ploegentijdrit. Deze productie-innovatie anticipeerde sterk op één van de belangrijkste kenmerken van de moderne carbonfietsen en blijft vandaag de basis van het ontwerp van de Laser Mia.

Hieronder een reclame uit de jaren 80 voor de Cinelli Laser

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Caption please?! #cinellilaser #eighties #tbt

Een bericht gedeeld door Cinelli (@cinelli_official) op


De Laser Cinelli wordt aanzien als het absolute toppunt van Italiaanse op maat gemaakte frames en heeft meer Olympische en gouden medailles in het tijdrijden op de piste en op de weg gewonnen dan eender welke andere fiets in de geschiedenis van de wielersport.

Varianten Cinelli Laser

Met de jaren zijn er verschillende varianten op de markt gekomen, met ondermeer Columbus Max en Columbus Air buizen

 • Laser Air Pursuit
 • Laser Evoluzione
 • Laser Nuova Evoluzione
 • Laser America
 • Laser America Max
 • Laser Crono Squadra
 • Laser Rivoluzione Pista
 • Laser Max
 • Laser Track Tandem
 • Laser Stayer
 • Laser Ammortizzata
 • Laser Hyperian
 • Laser Nostra

Cinelli Laser Air Pursuit 1983

cinelli-laser-america-1986

De Cinelli Laser America uit 1986

De Cinelli Laser America uit 1986

De Cinelli Laser America uit 1986

Cinelli Laser Crono Strada

Cinelli Laser Crono Strada – foto Vintage.Space

Cinelli Laser Evoluzione 1984

Cinelli Laser Evoluzione 1984

Cinelli Laser Evoluzione 1984

Cinelli Nuova Evoluzione 1989

Cinelli Laser Max

Cinelli Laser Stayer

Cinelli Laser Tandem

Cinelli Laser Ammortizzata 1986

Cinelli Experimentele Laser Track 1985

De samenwerking met Keith Haring

In 1986 ontmoet Antonio Colombo een jonge Keith Haring in Milaan die er aan de nieuwe Fiorucci-winkel aan het werken is. De twee worden vrienden en Colombo geeft de kunstenaar een oranje mountainbike die Haring gebruikt in het verkeer van Manhattan.

Colombo geeft Haring ook een Laser fiets cadeau en wanneer Colombo vier jaar later in New York vertoeft, nodigt Haring hem uit in zijn studio om de Laser terug op te halen. Op de volle wielen heeft Haring zijn beroemde figuurtjes geschilderd, samen met een kleine jongen die aan de linkerkant van de horizontale buis kruipt. Deze fiets wordt vanaf dan het symbool van alle waarden die het bedrijf Cinelli vertegenwoordigt, namelijk innovatie en kunst.

Cinelli Laser Keith Haring

De Cinelli Laser gerestyled door Keith Haring

Cinelli Laser in de prijzen

Zelfs jaren na de eerste productie van de Laser valt deze revolutionaire fiets nog in de prijzen: in 1991 wint de Laser Evoluzione de Compasso d’Oro, de meest prestigieuze erkenning in de wereld van design.

In het museum van moderne kunst in Chicago staat zelfs een Cinelli Laser tentoongesteld.

In 2013 wordt een Cinelli Laser Nostra uit 2011 voor 47.500 dollar verkocht op de veiling van Red, een non-profitorganisatie van Sir Jonathan Ive, Marc Newson en Bono, van Sotheby’s in New York.

Cinelli Laser Nostra Sothebys

De carbon versie Laser Mia

De nieuwe Laser Mia is de eerste Cinelli Laser gemaakt uit carbon. Het is het resultaat van een samenwerking van het originele Team uit 1981, is 100% Made in Italy en combineert de technologie van avant-gardematerialen en vakmanschap wat niet kan geïmiteerd worden door massaproductie. Het gewicht van het frame bedraagt slechts 980 gram

Cinelli Laser Mia

De Cinelli Laser Mia in carbonversie

 

nl_NL