De succesvolle poging van de kannibaal Eddy Merckx in 1972 in Mexico City om het werelduurrecord op een Colnago racefiets te verbreken was een ideale kans voor Ernesto Colnago om dit commercieel uit te buiten en zijn naam wereldwijd te verspreiden.

Colnago bracht daarom midden jaren 70 het model Mexico uit. Daarvoor was het top model de Colnago Super waarvan de productie wel nog doorliep parallel met de Colnago Mexico.

De eerste versie van de Mexico is zeer vergelijkbaar met de Super en daarom niet zo éénvoudig om ze uit elkaar te halen: het frame is evenwel opgebouwd met de destijds beste Columbus buizen en heeft lichtere buizen met een interne rib waardoor het frame lichter en stijver is.

Colnago Nuovo Mexico

Een Nuovo Mexico in de Cataloog van 1983

De daaropvolgende jaren worden verschillende versies van de Mexico op de markt gebracht waaronder de New Mexico van 1982 tot 1985. Deze is opgebouwd met een combinatie van Columbus SL en Columbus Record buizen en is qua kwaliteit nog iets beter dan de Mexico en de Super. De afmontage gebeurde met Campagnolo Nuovo Record, het beste van het beste destijds.

De eerste versie van de Colnago New Mexico heeft 2 ribben in de horizontale bovenbuis, 2 in de shuine onderbuis en 2 in de liggende achtervork (telkens 1 aan elke zijde).

Om het frame nog te verbeteren werden er in de tweede versie nu 4 ribben in de schuine onderbuis aangebracht. Deze ribben gaven nog meer stijfheid aan het frame en zouden ook een verwijzing zijn naar het nieuwe logo van de Schoppen van Colnago.

Colnago Nuovo Mexico 2de serie – foto Speedbicyles

Colnago Nuovo Mexico

De dubbele rib bij de Colnago Nuovo Mexico 2de serie – foto Speedbicycles

De Colnago Nuovo Mexico staat bekend als één van de beste frames die toen op de markt waren en door het gering aantal jaren dat deze werd geproduceerd is ze een zeer begeerd verzamelobject geworden. Heel veel op online verkoop websites vind je ze dus niet en als er al eens ééntje te koop is dan zijn die zeker niet goedkoop.

Afhankelijk van de componenten die er op zitten kan een Nuovo Mexico al vlug oplopen tot €5.000 (in geval van Campagnolo cinquantenario). Ikzelf heb er één (zie foto’s hieronder), helaas niet met alle originele componenten, en ook het frame is opnieuw gelakt in de kleuren van de Colnago C40, een andere legendarische racefiets van Colnago.

Colnago Nuovo Mexico

Colnago Nuovo Mexico

De rib in de horizontale bovenbuis

Colnago Nuovo Mexico

de rib in de schuine onderbuis

Colnago Nuovo Mexico

rib in de liggende achtervork

Colnago Nuovo Mexico

Colnago Nuovo Mexico

logo op afgeplatte staande achtervork

 

nl_NL