Eén van de vele fietsen van het Italiaanse fietsmerk Bianchi die geschiedenis hebben geschreven is de Bianchi Mega Pro van Marco Pantani waarmee hij in 1998 zowel de Tour de France als de Giro d’Italia won. Pantani reed toen voor de ploeg Mercatone Uno – Bianchi die na een pauze van 1 jaar de meeste renners overnam van de Carrera Jeans wielerploeg en dus ook Pantani.

Het model is een Bianchi Mega Pro XL Reparto Corse met een frame in alluminium opgebouwd met Deddaciai Serie 7000 buizen. Het frame weegt nog geen kg, om precies te zijn slechts 850 gram, wat voor die tijd zeer uitzonderlijk was. Voor veel renners zou dit lage gewicht niet veilig zijn en het frame niet stevig genoeg zijn maar voor Marco Pantani die slechts 50 kg woog was dit geen probleem.

De kleur is een mix van geel en de typische Bianchi celeste kleur omdat de kleuren van de sponsor Mercatone Uno geel waren. Eén van de designers van Mercatone Uno had een fiets ontworpen in de kleuren geel, celeste groen en bruin maar het resultaat was naar het schijnt niet om aan te zien.

Aanvankelijk kon ook het model met geel en celeste groen maar op weinig positieve reacties rekenen maar wanneer Marco Pantani wedstrijden begon te winnen, werd het meer en meer aanvaard.

De wielen zijn Campagnolo Shamal, één van de eerste generaties met hoge velgen in aluminium. Het achterwiel heeft 16 spaken en het voorwiel slechts 12. Pantani gebruikte echter ook Campagnolo Electron wielen.

De groep is Campagnolo Record met 9 versnellingen, tandwielen 53/39 en cassette 12/23. De voorvork is in carbon en is van het Franse Time evenals de pedalen: Time Equipe Pro. Voor Marco die de bijnaam had il pirata werd het zadel gepersonaliseerd door Selle Italia.

Stuur en stuurpen zijn van het merk ITM: stuurpen ITM Big One en stuur ITM Super Italia Pro. Pantani zijn Bianchi woog 8,10 kg wat voor die tijd toch wel zeer licht was.

In 2018 bracht Bianchi de Specialissima Pantani uit om de 20ste verjaardag van de dubbel Giro d’Italia en Tour de France te vieren. Lotto Jumbo reed ondermeer met deze fiets.

Er hangt overigens nog een verhaal aan deze fiets. Marco Pantani gaf de fiets, samen met de Willier waar hij in 1997 mee reed, cadeau aan een vriend die een restaurant had in Cesenatico, de geboorteplaats van Marco. In 2011 ging het restaurant failliet en werden beide fietsen in 2012 verkocht op een veiling. Een verzamelaar kocht de fiets voor €18.000

nl_NL