Als je de smalle strakke wielertruitjes van nu bekijkt dan lijken ze aan geen kanten meer op de wielertruitjes die de pioneers van het wielrennen aanhadden. Vroeger was enkel wol gebruikelijk en zaten de truitjes niet strak om het lichaam. Nu passen ze perfect op het lichaam en zijn ze voorzien van de nieuwste technologie gebruikt in de textielsector.

Hieronder volgt een kort overzicht van de evolutie van wielertruitjes tot aan het moderne wielrennen ofwel tot aan de opkomst van lycra.

Wielertrui met hoge col

De allereerste wielertruitjes waren gemaakt uit wol dat ideaal was om de renners te beschermen tegen de kou tijdens hun lange éénzame ritten maar ook uitstekende capaciteiten had om zweet te absorberen. De truitjes hadden een hoge col met een zijdelingse opening met knopen die van de nek tot aan de schouder liep.

vintage wielertruitjes

 

De mouwen konden kort of lang zijn en hadden 2 zakken achteraan en soms 1 zak vooraan, meestal gemaakt van een stuk overschot.

De truitjes hadden meestal maar enkele kleuren, sommigen zelfs maar 1 kleur, waarop de naam van de sponsor werd geborduurd: Legnano, Bianchi, Maino, Michelin, Wolsit, …

Dit type wielertruitje werd gebruikt tot ongeveer de jaren 30 van vorige eeuw toen het stilaan vervangen werd door het wielertruitje met klassieke boord.

Wielertrui met klassieke kraag

Bij dit nieuwe type is de sluiting niet meer lateraal maar nu vooraan, nog steeds met knopen. Ook hier nog steeds zakken vooraan (2) en achteraan (3). De truitjes zijn nog steeds in wol maar de col is nu vervangen door een klassieke kraag. Het meest voorkomende zijn deze met een horizontale band waarop de naam van de sponsor is geborduurd maar nu niet alleen meer vooraan maar ook achteraan.

Gino Bartali en Fausto Coppi met een wollen wielertruitje anno jaren 40 – 50

Wielertrui met kraag met rits

Vanaf de jaren 60 van vorige eeuw verdwijnen de wielertruitjes met klassieke kraag geleidelijk en worden vervangen door het type met verlaagde kraag. De knopen worden vervangen door een rits, ook de zakken vooraan verdwijnen en beperken zich voortaan tot 3 wat tot nu ongewijzigd is gebleven.

vintage wollen wielertruitje met geborduurde tekst

De truitjes zijn nog steeds van wol maar de namen worden nu niet meer geborduurd maar op de truitjes gedrukt, ook verschijnen er meer kleuren en ook steeds meer namen van sponsors en logo’s.

Wielertrui in lycra

In 1977 maakt het Italaanse Castelli komaf met de wollen wielertruitjes met de creatie van het eerste model in lycra, een revolutie in het wielrennen. De truitjes behouden hun model maar zijn vanaf nu lichter en vooral aangenamer om dragen.

wielertruitje in lycra uit de jaren 80

Wollen en lycra truitjes door elkaar

Daarna zijn er nog veel verschillende soorten materialen op de markt gekomen die we classificeren bij het moderne wielrennen en waar we het hier niet over zullen hebben.

 

nl_NL