Carrera fietsen zijn maar gedurende een korte periode te zien geweest in het profpeloton maar dat was voldoende om het Italiaanse fietsmerk op de wereldkaart te zetten. Dit dankzij kleppers als Claudio Chiapucci, Guido Bontempi, Stephen Roche, Rolf Sørensen en Michele Bartoli maar vooral dankzij il pirata Marco Pantani in de Tour de France van 1994 en 1995 waarin hij bewees dat hij een uizonderlijk klimtalent was.

Marco Pantani Carrera

Wielrenbroek of jeansbroek?

De witte Carrera fietsen alsook de wielrenbroekjes die eruit zagen als een jeansbroek blijven voor altijd in het geheugen gegrift bij de generatie die in het begin van de jaren 90 van vorige eeuw het wielrennen volgde.

Ik heb lang getwijfeld of de fietsen nu echt van het merk Carrera waren of dat ze enkel Carrera decals en panto’s hadden omdat de jeansbroeken fabrikant Carrera de wielerploeg sponsorde maar naderhand werd het mij duidelijk dat Carrera wel degelijk een fietsmerk was en nog steeds is alhoewel hun fietsen niet meer terug te vinden zijn in het prof wielrennen, enkel nog op lager niveau.

Carrera Tassoni 1993

De fiets die het team Carrera Tassoni in 1993 gebruikte

Carrera wedstrijdfiets uit begin jaren 90

Oprichting Carrera Podium

Het merk Carrera werd opgericht in 1989 in Calcinato (Brescia) door Davide Boifava, oud wielrenner en sedert 1984 al sportief directeur van de wielerploeg die toen Carrera – Inoxpran heette. De fietsen werden in samenwerking met de renners geproduceerd, op hun eisen afgesteld, door hen getest en indien nodig bijgesteld.

Het bedrijfje kreeg de naam Carrera Podium en Boifava streefde er onmiddellijk naar om de modernste technieken en materialen te gebruiken. Eén van de bekendste ontwerpers en framebouwers bij Carrera was Contini.

Bekendste wielerploegen die met een Carrera fiets reden

De bekendste wielerploegen in de categorie UCI 1 die Carrera sponsorde en die bijgevolg op een Carrera racefiets reden, waren

  • Carrera Vagabond: 1989 en 1990 met ondermeer Claudio Chiapucci, Guido Bontempi en Urs Zimmermann
  • Carrera Tassoni: 1993 – 1995 met ondermeer Claudio Chiapucci, Stephen Roche, Guido Bontempi en Marco Pantani
  • Asics CGA: 1997 en 1998 met onder andere Michel Bartoli en Paolo Bettini
  • Risso Scotti: 1999 met als belangrijkste renner Ivan Basso
  • Vini Caldirola – Saunier Duval: 2003 met onder andere Romans Vainsteins en Stefano Garzelli

Vreemd is dat de Carrera Vagabond ploeg tussen 1991 en 1992 niet op Carrera fietsen reed maar op Battaglin.

Carrera Podium heden

Carrera Podium bestaat nog steeds en aan het hoofd staat nu Davide zijn zoon Simone. Het bedrijf bevindt zich in Brescia en per jaar worden er slechts een 3000tal fietsen gemaakt waarbij de kwaliteit en de details voorop staan. Geen massaproductie dus.

Ook worden nog steeds wielerploegen gesponsord maar de UCI 1 categorie zit er al een tijdje niet meer bij.

Het logo is met de jaren ook veranderd van het cijfer 1 met laurieren aan de zijkant naar een adelaar.

Het oude logo van Carrera

het nieuwe logo

nl_NL