Giant TCR carbon, Maestro Suspension en submerk Liv

Giant sponsort het Spaanse wielerteam ONCE Deutsche Bank nog tot 2003 dat vanaf 2001 ONCE Eroski heet en daarna volgt het Duitse Team T-Mobile met kleppers als Jan Ullrich, Alexandre Vinokourov, Erik Zabel, een jonge Mark Cavendish, André Greipel en Andreas Klöden.

In 2003 wordt voor het eerst het revolutionaire TCR-frame gemaakt in carbon en op de markt gebracht als het TCR Composiet-assortiment.

Giant TCR Team T Mobile

De Giant TCR in carbon van het Team T-Mobile in 2004

In 2004 introduceert Giant in de wereld van de Off road zijn Maestro Suspension Technology. Dit innovatieve ontwerp heeft vier draaipunten om de trap- en remkrachten te neutraliseren en de vering volledig actief te houden op alle soorten terrein.

Giant Maestro Suspension

In 2006 volgt een frame van carbonvezels van hogere kwaliteit dat de naam krijgt Giant TCR Advanced-frame en wordt gekenmerkt door een geïntegreerde zadelpen (ISP). Nieuw aan dit model is dat de zadelpen op het nieuwe frame precies moet worden gesneden in functie van de grootte van de renner.

In 2008 lanceert Giant het submerk Liv / Giant met producten die uitsluitend gericht waren op de vrouwelijke fietsmarkt. In 2014 wordt dit submerk omgedoopt tot Liv. De re-branding is bedoeld om de Liv merkproducten volledig onafhankelijk te maken van de bestaande Giant producten en volledig op vrouwen af te stemmen.

Als onderdeel van de rebranding worden speciale Liv-winkels en Liv-zones geïntroduceerd binnen de meeste Giant-retailers.

Giant sponsor van Team High Road en Rabobank

In 2008 verandert het team T-Mobile in Team High Road nadat T-Mobile door de dopingperikelen zich uit de wielerwereld terugtrekt. De nieuwe sponsor wordt High Road die later bijgestaan wordt door kledingfabrikant Columbia Sportswear en nog later door HTC. De naam van de wielerploeg verandert dus enkele keren op korte tijd.

De sponsoring van Giant stopt eind 2008 en er wordt gezocht naar een nieuwe wielerploeg. Het wordt het Nederlandse Rabobank. De fietsen die worden gebruikt zijn de Giant Advanced SL Iteration met Dura Ace groepset.

Giant Advanced SL Iteration Rabobank

De Giant Advanced SL Iteration van het Team Rabobank

Voor de 1ste keer wint Giant een rittenwedstrijd: de Giro d’Italia in 2009, dankzij de Russische renner Dennis Menchov die bij Rabobank rijdt. Ook wint Giant Milaan San Remo 2010 dankzij Oscar Freire alsook diverse etappes in de Tour de France vooral dankzij de spurter Mark Cavendish bij Team High Road – Columbia.

De jaren 2010: lancering Giant Propel en Giant Defy

De sponsoring van het professionele team Rabobank gaat door tot eind 2013. De naam is ondertussen veranderd in Belkin – Pro Cycling Team. Hetzelfde jaar wordt de Giant Propel gelanceerd, een aerodynamische fiets die vooral in de vlakke ritten wordt gebruikt waar pure sprinters meestal zegevieren.

Giant Propel Advanced Sl

De Giant Propel Advanced

In 2014 wordt een nieuwe Nederlandse wielerploeg gesponsord, Giant Shimano, met heel wat kleppers zoals Marcel Kittel, Tom Dumoulin, Michael Matthews, Warren Barguil en John Degenkolb. Het team boekt meteen heel wat successen in de 3 grote rondes en dit vooral dankzij de spurtbommen Marcel Kittel en John Degenkolb op hun Giant Propel.

Het jaar daarop verandert de naam van het team in Giant Alpecin en nu worden ook overwinningen geboekt in de klassiekers. John Degenkolb wint in 2015 Milaan San Remo op een Giant Propel en Parijs Roubaix op een Giant Defy. Meteen is de degelijkheid van beide fietsmodellen bewezen.

De sponsoring loopt door tot eind 2018, team Giant Alpecin heet ondertussen team Sunweb en in 2017 is er de overwinning van Tom Dumoulin in de Giro d’Italia bijgekomen. Giant is ondertussen meer dan een gevestigde waarde in het professionele wielrennen geworden en sponsort nu ook zelfs vrouwenteams.

Vanaf 2019 sponsort Giant het Poolse Team CCC waarbij ondermeer Olympisch kampioen Greg Van Avermaet en Europees kampioen Matteo Trentin rijden.

Het huidige gamma van Giant

Het huidige gamma van Giant fietsen is zeer uitgebreid en opgesplitst in:

  • Racefietsen
  • Mountain bikes
  • Gravel & cross fietsen
  • Electrische fietsen
  • Kinderfietsen

In alle categoriën zijn er dan heel wat onderverdelingen zoals in de categorie racefietsen triathlon, fitness, electrische racefietsen, …

Naast de talrijke carbonfietsen worden ook nog steeds de goedkopere aluminium fietsen gemaakt met 6061 (Aluxx) aluminiumlegeringen. Het gamma is ondertussen uitgebreid naar 6 maten (X-Small, Small, Medium, Medium / Large, Large en X-Large).

In 2018 brengt Giant zijn 1ste gravelbikes op de markt: de Giant Revolt Advanced en de Giant Toughroad SLX

Giant Revolt Advanced Gravel bike

De Giant Revolt Advanced Gravel bike

Naast fietsen produceert Giant ook componenten (wielen, stuurhouders, sturen, zadels, pedalen, …), fietskledij (handschoenen, shirts, schoenen, helmen, …), uitrustingen (fietsrollen, bidons, fietspompen, fietscomputers, …)

Laatste nieuwigheid is de lancering van Giant Cadex midden 2019. Deze naam werd reeds gebruikt in 1987 voor Giant’s eerste carbonfiets en wordt nu terug gebruikt voor hun kwaliteitslijn van fietscomponenten, wielen, banden en afwerkingssets.

Voordat het merk officieel werd gelanceerd, werden de componenten reeds gebruikt als prototypes onder de merknaam #overachieve bij de UCI WorldTeams die Giant sponsort (Team Sunweb in 2018 en CCC Pro Team in 2019).

Giant Cadex wheels

De fietsen van het team CCC met Cadex wielen

nl_NL