Het Franse merk Gitane is één van die namen die in de 2de helft van de vorige eeuw steevast in het wielerpeloton te spotten was. Renners zoals Jean Stablinski, Rudi Altig en kleppers als Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Laurent Fignon, Greg Lemond en zelfs onze eigen Lucien van Impe hebben er geschiedenis mee geschreven en Gitane won maar liefst 11 keer de Tour de France.

Bernard Hinault Gitane

Bernard Hinault in de gele trui tijdens de Tour de France op een Gitane Profil

Helaas is ook Gitane zoals Peugeot, Mercier, Legnano, … uit het wielerpeloton verdwenen en vervangen door de grotere multinationals zoals Giant, Trek, Cannondale, …

Ontstaan Gitane

In 1925 besloot de Franse zakenman Marcel Brunelière de verkoop van onderdelen voor landbouwmachines om te ruilen voor de verkoop van fietsonderdelen en de assemblage van fietsen voor G.M.B. en Marbru.

Niet kort daarna zag Brunelière het potentieel in van de fietsmarkt en richtte zijn eigen merk Gitane op wat zoveel wil zeggen als zigeuner. Naar het schijnt was het zijn vrouw die op het idee kwam omdat zij Gitane als koosnaampje gebruikte voor haar man die constant op zakenreis was en leefde als een zigeuner.

In die tijd had zijn bedrijfje 10 mensen in dienst maar de hoofdactiviteit was het samenstellen van fietsen. Pas in 1940 begon Gitane zelf met frames te bouwen.

Een Gitane racefiets uit 1964

Een Gitane racefiets uit 1964

De eerste sponsoring van wielerploegen begon in 1948 met het team Gitane – Stella dat van 1949 tot en met 1956 Gitane – Hutchinson werd. De belangrijkste renner in het team was Jean Stablinski die door zijn talrijke overwinningen naambekendheid aan het merk gaf.

Gitane en Jacques Anquetil

In 1963 trekt de wielerploeg Saint-Raphaël-Gitane-Géminiani die met Gitane fietsen rijdt, Jacques Anquetil aan. Natuurlijk is dit een commerciële zet die meteen in succes resulteert want de verkoop van Gitane fietsen gaat de hoogte in. Anquetil wint op een Gitane fiets zijn 4de en 5de Tour de France waarmee hij meteen de eerste wielrenner is die daar in slaagt.

Met de oliecrisis in de jaren 70 blijft de verkoop van fietsen in het algemeen stijgen met een record verkoop voor Gitane in 1972 met 185.000 fietsen.

Team Renault met Hinault, Fignon en Lemond

In 1974 koopt het Franse automerk Renault 30% van Gitane op om het enkele jaren later volledig op te kopen. Het duurt dan ook niet lang voordat in het wielerpeloton de naam Renault op de wielertruitjes te zien is. In 1978 wordt de ploeg Renault – Gitane opgericht met als ploegleider Cyrille Guimard.

Ondermeer Willy Teirlinck maakt er deel van uit maar de belangrijkste naam is Bernard Hinault die in 1978 meteen de Tour de France wint. Hij doet dat nog eens over op een Gitane fiets in 1979, 1981 en 1982.

In 1983 komen 2 andere kleppers bij het team, namelijk Laurent Fignon en Greg Lemond. Fignon wint in 1983 en 1984 de Tour de France en Lemond wordt wereldkampioen in 1983. Beiden op een Gitane fiets.

Laurent Fignon tijdens de Tour van 1983

De neergang van Gitane

Vanaf het midden van de jaren 80 begint voor de fietsindustrie een moeilijke periode. Zowat overal in Europa worden minder fietsen verkocht en de concurrentie van Taiwan wordt steeds groter. Bovendien blijven de resultaten uit wat ervoor zorgt dat Renault Gitane verkoopt.

Om te kunnen concurreren (en overleven) groeperen ondermeer Peugeot, Gitane, Puch en het Spaanse BH zich en vormen de groep Cycleurope in 1992. 8 acht jaar later koopt de Zweedse holding Grimaldi Industri zowel Cycleurope als het Italiaanse Bianchi op maar de productie van racefietsen behoort voortaan enkel toe tot Bianchi. Een tijdperk lijkt voorbij.

Gitane Delta uit 1990

Gitane Delta uit 1990

De laatste sponsoring van de Pro Tour ploeg Big Mat eindigt dan ook in 2003, daarvoor sponsorde Gitane nog van 1997 tot 2002 La Francaise des yeux.

Na een tijd uit de running te zijn geweest maakt Gitane vandaag opnieuw racefietsen. Sponsoring van Pro Tour wielerploegen zit er momenteel niet in. De vraag is of dit wel in de toekomst nog zal gebeuren, ik betwijfel het sterk.

Alle ploegen die Gitane sponsorde van 1948 tot en met 2003 kun je terugvinden op de link van dewielersite.net > Gitane

Belangrijkste modellen

De belangrijkste modellen en dus de meest gegeerde door verzamelaars zijn de volgende:

  • Gitane Tour de France
  • Gitane Super Olympic
  • Gitane Super Corsa
  • Gitane Tour de l’Avenir
  • Gitane Record
  • Gitane Baracchi
  • Gitane Tropéé de France
  • Gitane Professional
  • Gitane Performed
  • Gitane Profil

Hieronder vind je tenslotte enkele foto’s van modellen uit diverse catalogi

Gitane Olympic uit 1978

Gitane Olympic uit 1978

Gitane Vuelta uit 1983

Gitane Vuelta uit 1983

Gitane tijdritfiets uit 1988

Gitane tijdritfiets uit 1988

Gitane uit 1988

Gitane uit 1988

Gitane Criterium uit 1983

Gitane Criterium uit 1983

accessoires uit 1987

accessoires uit 1987

 

nl_NL