Mercier was ooit één van de grootste Franse wielermerken en tot 1984 ook een vaste waarde in de wereld van het professionele wielrennen. Eén naam die onlosmakelijk met het merk verbonden is, is die van de eeuwige tweede Raymond Poulidor die zijn ganse loopbaan op een Mercier fiets reed.

Mercier Raymond Poulidor

Raymond Poulidor en zijn Mercier vereeuwigd

Maar niet alleen Poulidor reed voor Mercier, ook andere klinkende namen zoals Antonin Magne (eerst als renner en daarna als ploegleider), Rik Van Steenbergen, Marcel Kint, Raymond Impanis, Fred De Bruyne, Joop Zoetemelk, Sean Kelly en Cyrille Guimard

De oprichting van Mercier

Mercier werd opgericht in 1919 door Emile Mercier, samen met zijn broers Marcel en Constant. Aanvankelijk produceerden zij onderdelen voor pedalen maar al gauw kocht Emile zijn broers uit en startte hij met de productie van fiets frames. Tegen 1930 was de activiteit uitgebreid tot de volledige productie van fietsen.

De toenmalige Mercier fabriek

Om de verkoopcijfers de hoogte in te jagen werd in 1933 het eerste Mercier team gevormd, in samenwerking met Francis Pélissier en de bandenproducent Hutchinson. Vanaf 1935 tot 1969 was Mercier zelfs hoofdsponsor en tot aan zijn einde in 1984 cosponsor.

Hieronder vind je enkele teams die Mercier sponsorde:

  • Mercier – Hutchinson: van 1935 tot 1953
  • Mercier – BP – Hutchinson: van 1954 tot 1969
  • Fagor – Mercier: 1970 en 1971
  • Gan – Mercier: van 1972 tot 1976
  • Miko – Mercier – Hutchinson: 1977 en 1978

Coop Mercier team

Alle teams die op een Mercier fiets reden kun je terugvinden op de volgende link > Mercier teams

Onder de sponsoring van Mercier werden tal van successen behaald. De eerste grote zege was de Tourzege in 1937 van Roger Lapébie, in 1955 werd dit overgedaan door Louison Bobet.

Het iconische Paarse shirt

De meesten associëren Mercier met de paarse kleur die vanaf 1946 in de koerstruitjes en de frames werd gebruikt. De gele boord en mouwtjes werden toegevoegd in 1950.

Onlangs, in 2021, 2 jaar na het overlijden van Raymond Poulidor werd een ode gebracht aan deze uitzonderlijke wielrenner door zijn kleinzoon Mathieu van der Poel. Voor zijn 1ste deelname aan de Tour de France waarin zijn grootvader zoveel keer schitterde, droeg het team Alpecin Fenix een moderne versie van het mytische truitje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alpecin-Fenix (@alpecinfenix)


De sponsoring en het succes van onder andere Raymond Poulidor zorgden ervoor dat de verkoop van Mercier fietsen in de jaren 70 tot een hoogtepunt leidde met een verkoop van liefst 150.000 fietsen in 1975.

Vanaf de jaren 80 van vorige eeuw is de opkomst van de Aziatische landen niet meer tegen te houden en net zoals bij andere bekende historische fietsmerken, zakt de verkoop ineen met als triestige gevolg dat Mercier in 1985 het faillissement aanvraagt. Meteen het einde van een roemrijke periode.

De terugkeer van Mercier

Goed nieuws voor de liefhebbers van het historische merk want sedert 2019 is Mercier in handen van een Luxemburgse holding die terug Mercier fietsen lanceert. Onder andere de series Raymond Poulidor en Joop Zoetemelk worden uitgebracht.

Hieronder nog enkele foto’s van stalen Mercier racefietsen

Mercier bike

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mercier (@mercier.cc)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mercier (@mercier.cc)

 

nl_NL