De jaren 90: het succes dankzij Miguel Indurain en Team Telekom

Het succes kwam eindelijk eind jaren 80 met de overwinning van Pedro Delgado met het Team Reynolds in de Tour de France 1988. Dit team werd later Banesto waar Miguel Indurain deel van uit maakte en wiens naam in de jaren 90 onlosmakelijk zal verbonden zijn met Pinarello. Het merk Pinarello is nu definitief gelanceerd in de fietsindustrie.

 

 

Miguel Indurain Pinarello

Pinarello tijdritfiets van Miguel Indurain uit de Tour de France 1995

Na de sponsoring van het wielerteam Banesto besluit Fausto in 1996 te investeren in een klein Duits team dat maar moeilijk een nieuwe sponsor vindt nadat de samenwerking met Eddy Merckx ophoudt: Team Telekom. Het wordt meteen een schot in de roos. Hetzelfde jaar nog wint Bjarne Riis de Tour de France en wordt zijn jonge luitenant Jan Ullrich 2de in de eindstand. Het jaar daarop wint Team Telekom opnieuw de Tour de France met dit keer Jan Ullrich.

Jan Ullrich Team Telekom Pinarello - foto afkomstig van website Pinarello

Eind jaren 90 sponsort Pinarello ook het team Fassa Bortolo dat de komende 5 jaar heel wat overwinningen zal binnehalen ondermeer in Milaan Sanremo, de ronde van Lombardije en heel wat etappes in de Giro d’Italia, de Vuelta d’espagna en de Tour de France dankzij de spurtbom Alessandro Petacchi.

Het team bestond slechts 5 jaar en heel wat talentvolle renners begonnen hier hun loopbaan: Michele Bartoli, Fabian Cancellara, Alessandro Petacchi, Juan Antonio Fleccha en Ivan Basso.

2000: een belangrijk decennium in de ontwikkeling van Pinarello

De sponsoring van wielerploegen gaat voort met onder andere Caisse d’Epargne en Movistar tot 2013, deze teams komen voort uit Banesto dat in 2003 ophoudt met sponsoring.

In de daaropvolgende jaren begint Pinarello om de twee jaar succesvolle modellen te produceren waarvan de meest revolutionaire zijn:

Dogma Magnesium: in 2002 wordt de 1ste fiets volledig uit magnesium gemaakt, vanaf dan staat de naam Dogma voor de top van het gamma Pinarello racefietsen.

De PRINCE Carbon: een model dat onmiddellijk bekroond wordt met de titel van beste fiets ter wereld en dat nog steeds wordt geproduceerd.

Dogma 60.1: 2 jaar later ontwerpt Pinarello ’s werelds eerste asymmetrische fiets, de DOGMA 60.1, een revolutie in de fietsindustrie.

Pinarello Dogma 60.1

2010: Samenwerking met Team Sky

In 2010 gaat Pinarello een samenwerking aan met het nieuwe Team Sky dat in 5 jaar tijd een ploeg wil opbouwen om daarna de Tour de France te winnen. Het wordt een nieuw succesverhaal en reeds na 2 jaar wint Sir Bradley Wiggins in 2012 op een Pinarello fiets de Tour de France.

Tweede in de eindstand is Chris Froome die het jaar daarop zijn eerste Tour wint en daarmee de Tour overwinningen voor Pinarello op 10 brengt.

Team Sky on their Pinarello Dogma

Bovendien wint Mark Cavendish van team Sky in 2011 het Wereldkampioenschap op de weg, de 1ste keer voor Pinarello. 2 jaar later doet de Portugees Rui Costa op een Pinarello Dogma daar nog een wereldtitel bij in Firenze.

Eind 2014 wordt de Pinarello Dogma F8 gepresenteerd, een racefiets die opnieuw een verandering in de wielerwereld teweegbrengt. De fiets is ontwikkeld in samenwerking met Team SKY en Jaguar. Op gebied van aerodynamica, gewicht en prestatie is de Dogma F8 een mijlpaal in de geschiedenis en groei van Pinarello.

De Dogma F8, winnaar van de London Design Award en Best Bike of the World, wordt beschouwd als de koning in het topsegment van racefietsen.

2015 is weer een geweldig jaar. Het begint met het uurrecord van Bradley Wiggins in Londen op de Pinarello Bolide HR waarmee hij een afstand van 54,526km aflegt en de 11e overwinning in de Tour de France op een Dogma F8, wat bevestigt dat de Dogma een racefiets is geboren om te winnen.

Wiggins on his Pinarello Bolide – photo website Pinarello

De successen blijven volgen met in 2016 opnieuw een Tour-overwinning dankzij Chris Froome en Team Sky. Op de Olympische Spelen in Rio wint Elia Viviani de gouden medaille voor het Omnium op de baan.

In 2017 wordt een nieuwe generatie Dogma gelanceerd: Dogma F10 die meteen een enorm succes wordt met overwinningen in Milaan San Remo, Strade Bianche, Parijs-Nice en op 23 juli de overwinning in de Tour de France met Chris Froome. Hiermee wordt Cicli Pinarello bekroond als het meest succesvolle merk in de geschiedenis van de Grande Boucle.

Nog steeds in het jaar 2017 presenteert Pinarello een vernieuwd assortiment met geavanceerde modellen: Dogma F10 X-Light, Dogma F10 Disk, Dogma K10 en Dogma K10S Disk, de eerste racefiets met intelligente vering.

Pinarello Dogma F10 Light

Pinarello Dogma F10 X Light

Het succesverhaal van Team Sky met Pinarello houdt niet op want ook in 2018 en 2019 winnen ze de Tour de France: in 2018 Geraint Thomas en in 2019 het nieuwe talent Egan Bernal.

In 2019 is Sky wel gestopt met sponsoring en is de Chemie reus Ineos de nieuwe sponsor maar de toekomst ziet er rooskleurig uit met opnieuw een nieuwe Dogma: Dogma F12 die nog lichter weegt dan zijn voorganger en nog aerodynamischer is.

Pinarello Dogma F12 Fausto Pinarello

Fausto Pinarello met één van de fietskaders van de Dogma F12 waarmee Egan Bernal de Tour de France 2019 won

 

nl_NL