Onnodig om Shimano te introduceren bij de fietsliefhebber. Deze kolos in de fietsindustrie vierde in 2021 zijn 100ste verjaardag en daarom willen wij in dit artikel zijn geschiedenis wat toelichten en welke belangrijke producten ze hebben gelanceerd.

Oprichting Shimano in 1921

Shozaburo ShimanoShimano Inc. werd opgericht door de amper 26 jarige Shozaburo Shimano in 1921 in Sakai, Japan.

Praktisch vanaf het begin startte hij met de productie van een freewheel (achtertandwiel met vrijloop) wat meteen ook het 1ste exportproduct was vanaf 1931.

In 1940 had het bedrijf reeds 300 arbeiders en midden de jaren 50′ werden de eerste versnellingsapparaten geproduceerd.

In 1957 introduceert Shozaburo in zijn eigen fabrieken het koudsmeden, een productiemethode die hij heeft ontdekt tijdens een bezoek in West Duitsland. Deze methode laat toe om producten met een hogere kwaliteit te maken.

Nieuwe fabrieken in de VS en in Japan

In 1961 wordt de 3 versnellingnaaf tentoongesteld op een beurs in de Verenigde Staten wat meteen de start is met de uitvoer naar dit land. Enkele jaren later in 1965 wordt de 1ste fabriek in New York geopend. De fietsindustrie in de Verenigde Staten is volop aan het boomen en Shimano is er als de kippen bij.

De 3 versnellingsnaaf met schakelsysteem intern

Shimano blijft groeien, een nieuwe fabriek wordt geopend in Japan en vanaf 1970 worden er nu ook producten voor de hengelsport gemaakt.

Lancering groep Dura Ace en AX

In 1973 start Shimano met een eigen wielerteam, na eerdere sponsoring van teams in Europa. Hetzelfde jaar nog wordt de groep Shimano Dura Ace  met succes op de markt gebracht. Dura Ace is tot op heden nog steeds de beste groep van Shimano.

Eind jaren ’70 wordt ook de groep Shimano 600Ex Arabesque uitgebracht, voor vele liefhebbers van Shimano de mooiste groep die door Shimano ooit is uitgebracht. De naam werd eind jaren ’80 veranderd in Shimano Ultegra.

Shimano Arabesque groep

De populaire groep Shimano EX600 Arabesque

Tussen 1980 en 1983 werden 3 groepen met AX technologie uitgebracht, namelijk Dura Ace, Shimano 600AX en Shimano Adamas. De onderdelen waren aerodynamisch, pedalen waren ergonomisch, remhoeven werden centraal bediend en remkabels waren in het stuur ingewerkt wat zeer revolutionair was.

Shimano 600AX

Fiets uitgerust met de aerodynamisch groep Shimano AX, zelfs de drinkfles is aerodynamisch.

Shimano 600AX

Remhoeven met centrale bediening

Echte boom dankzij mountainbike

Vanaf de jaren ’80 met de uitvinding van de mountainbike in de VS begint de echte boom van Shimano wereldwijd en in 1982 wordt de groep Shimano Deore XT voor mountainbikes gelanceerd. Hetzelfde jaar komt ook de groep Shimano 105 voor racefietsen op de markt.

Shimano Deore XT

In 1984 lanceert Shimano het revolutionaire Shimano Index System (SIS), een geïndexeerd schakelsysteem waarbij het schakelen éénvoudiger en preciezer wordt.

Shimano SIS systeem

Uitvinding STI schakelsysteem en SPD pedalen

1990 is een ander revolutionair jaar voor Shimano met de introductie van het STI schakelsysteem en de SPD pedalen

SPD staat voor Shimano Pedaling Dynamics waarbij schoenen en pedalen aangepast zijn voor zowel fietsen als wandelen.

Shimano SPD system

STI staat voor Shimano Total Integration en is een uniek systeem voor remmen en schakelen. De shifters zitten niet langer op de bovenbuis van het kader maar zitten nu op de remmen waardoor het niet meer nodig is om je hand van het stuur te doen en je niet meer neer hoeft te gaan zitten om te kunnen schakelen.

Eind jaren ’80 worden de groepen SLX, Alivio, Acera en Altus voor de mountainbike gelanceerd. De bekende groep Shimano Deore XT blijft bestaan.

Lancering andere groepen, wielen en eigen kledij

Vanaf 1999 breidt Shimano zijn gamma uit met fietswielen. In 1999 worden de wielen WH 7700 voor racefietsen ontwikkeld, het jaar daarop de WH M959, wielen voor mountainbikes.

Vanaf 2001 wordt het gamma aan groepen voor racefietsen uitgebreid. Naast de duurdere Dura Ace, Ultegra en 105 worden nu ook de goedkopere groepen Shimano Tiagra, Sora en Claris op de markt gebracht

In 2006 start Shimano met eigen kledij voor wielrennen en in 2009 met fietsschoenen.

Electronisch schakelsysteem

In 2009 wordt het electronisch schakelen geïntroduceerd met de Dura Ace 7970 groep. De jaren daarop wordt dit systeem geperfectioneerd en in 2016 verschijnt de groep Dura Ace R9100 met ingebouwde Power meter.

Het Hollowtech II 2 x 11 crankstel zorgt ervoor dat er 22 versnellingen kunnen worden gebruikt en zorgt voor verbeterde schakelprestaties ten opzichte van de vorige Dura Ace groep.

Shimano Dura Ace

Lancering 1ste groep voor gravelbike

In 2019 worden 4 groepen gelanceerd voor de steeds populairder wordende Gravel bikes, ze krijgen de naam Shimano GRX. Er is keuze uit mechanisch of electronisch schakelen.

De complete groep bestaat uit cranks, voor- en achterderailleur, shifters, remmen, crankset en wielen met bredere velgen.

nl_NL