Frans Verbeeck als wielrenner

Frans Verbeeck was wielrenner van 1963 tot 1977 en heeft in zijn loopbaan mooie uitslagen gehaald waarvan de belangrijkste zijn 2 keer 2de in de Ronde van Vlaanderen en Luik Bastenaken Luik, 6de in Parijs Roubaix, 1ste in de Amstel Gold Race en Belgisch kampioen in 1973 vóór Eddy Merckx.

De meesten herinneren Frans Verbeeck voor zijn legendarisch interview door Fred De Bruyne na zijn aankomst in de Ronde van Vlaanderen 1975 waarin hij ruim 100km samen met Eddy Merckx in de aanval had gereden “Het is ongelooflijk Fred hoe dat ‘ie rijdt. Ge kunt dat niet zeggen. Goh, ik heb formidabel afgezien. Ge moe ’t zeggen gelijk het is hè… Hij rijdt vijf per uur te snel voor ons. Ik weet niet wat dat is. Hij rijdt eens zo rap als verleden jaar nog. “

Oprichting Vermarc Sport

Eind 1977 besliste Frans Verbeeck om zijn koersfiets definitief aan de haak te hangen. Hij had dit al een eerste keer gedaan in 1966 om anderhalf jaar later terug te keren in het wielermilieu. In tussentijd verdiende hij de kost als melkboer wat hem later de bijnaam de Vliegende melkboer opleverde.

Maar nu was het dus definitief. Frans wilde wel in het wielermilieu blijven en werd daarom maar importeur van de Italiaanse fietskledij Santini van wie hij het monopolie kreeg voor de Benelux. Daarvoor moest hij jaarlijks wel een omzet van 12 miljoen Belgische frank oftewel 300.000 euro draaien maar dat was geen probleem.

Logo Vermarc Sport

Logo Vermarc Sport

Frans Verbeeck had namelijk Gazelle als klant en draaide al vlug een omzet van 18 miljoen frank, 50% omzet meer dus. Santini wilde echter ieder jaar een verhoging van de omzet waardoor Frans besliste om de samenwerking stop te zetten en zijn eigen wielerkledij te verkopen onder de naam Vermarc.

Vermarc is de afkorting van Verbeeck Marc, de zoon van Frans die momenteel nog steeds de touwtjes in handen heeft. Frans was vast besloten om het te maken en zijn leuze was dan ook ‘We gaan ’s werelds beste wielerkledij maken’

In de beginjaren heeft hij ook zeer veel steun gehad aan Eddy Merckx die hem in contact bracht met topman Federico Jacqetto van de Italiaanse wielerkledingfabrikant APG die trouwens nog steeds wielerkleding produceren.

Vermarc Sport tegenwoordig

Vermarc Sport is sinds zijn ontstaan uitgegroeid tot één van de grootste producenten van wielerkledij en heeft de evolutie meegemaakt van wielertruitjes en – broeken in wol in de jaren 70, over polyester tot Lycra. Ook kun je bij hen terecht om je eigen fietskledij te ontwerpen, dit kan zelfs online.

Vermarc produceert naast wielerkledij ook atletiek kledij en onderkleding.

In het verleden leverden ze fietskledij aan onder meer Topsport Vlaanderen, Lotto, Domo Farmfrites, Omega Pharma – Quickstep en sponsorden ze Tean Milram en Cycle Collstrop.

Vintagefiets-Domo-Farmfrites-Vermarc Sport

Vintagefiets-Lotto-Davitamon-Vermarc Sport

Vintagefiets-Lotto-Predictor-Vermarc Sport

Momenteel zijn ze hoofdleverancier van de fietskledij voor de wielerploegen Deceuninck Quick Step, Lotto Soudal, Telenet Baloise en Sport Vlaanderen Baloise.

 

nl_NL