De val in de Giro d’Italia 1977

Freddy Maertens was in 1978 maar een schim meer van zichzelf. Het was allemaal begonnen in de Giro d’Italia 1977 waar hij nochtans prima was gestart. Hij won 7 ritten en ging ook voor het eindklassement. Maertens was al enkele jaren de nieuwe kannibaal en niet alleen in België maar ook in Italië waar hij zeer geliefd was.

Tot die bewuste 8ste rit van Mugello naar Mugello. Maertens was op weg naar zijn 8ste ritzege toen hij in volle sprint bleef haken met zijn fiets in deze van die andere Belgische topsprinter Rik Van Linden. Beide renners kwamen te val en Maertens belandde in de dranghekkens waar hij zijn pols brak.

Bekijk hieronder de valpartij van Freddy Maertens en Rik Van Linden

De Giro was meteen afgelopen voor Freddy Maertens. Bovendien won zijn ploegmaat Michel Pollentier het eindklassement die de rol van kopman had gekregen na het uitvallen van Maertens.

Maertens was onmiddellijk lieveling af van sportbestuurder Lomme Driessens die hem verplichtte om de Ronde van Zwitserland te rijden omdat hij daar startgeld kreeg. Veel te vroeg want zijn pols was nog niet genezen. Maertens hield het dan ook bekeken na enkele etappes.

Michel Pollentier de nieuwe kopman van de Flandria ploeg

Michel Pollentier wint daarna nog het Belgisch kampioenschap en eist het kopmanschap op in de Flandria ploeg. In het jaar 1978 wint Maertens nog 2 etappes in de Tour de France maar voor zijn talent is dit maar weinig. Hij sukkelt ook met allerlei blessures, heeft veel financiële problemen, de Flandria ploeg gaat failliet en Maertens ziet zijn geld niet.

Het gevolg is dat hij zijn motivatie verliest, geen zin meer heeft om te trainen en af en toe eens naar de fles grijpt. In 1979 en 1980 wint hij nog een paar criteriums maar meer dan dit wordt het niet.

Lomme Driessens duikt opnieuw op

Opeens duikt Lomme Driessens opnieuw nadat hij opzij gezet was door de directie van de Flandria ploeg en vervangen werd door Fred De Bruyne als sportdirecteur. Lomme gelooft nog steeds in het enorme talent van Freddy Maertens en beslist om zich over hem te ontfermen. Hij verplicht Freddy om opnieuw te leven en te trainen als een echte prof, verbiedt alcohol aan tafel en versiert een contract bij de Boule d’Or ploeg.

Freddy Maertens Boule dor 1981

Freddy Maertens in de kleuren van zijn nieuwe ploeg Boule d’Or

Toch rijdt Freddy geen enkele prijs, slechter nog, hij rijdt geen enkel wedstrijd uit maar wat slechts zijn dichtste entourage weet is dat hij traint in den duik. Hij rijdt kermiskoersen als voorbereiding, stapt halfweg uit koers, kleedt zich om en vertrekt dan met de wagen naar een plek waar niemand hem ziet trainen.

Ook Lomme Driessens wordt er gek van en zegt dat als hij de wedstrijden ter voorbereiding van de Tour de France 1981 niet zal uitrijden, hij niet mee mag naar de Tour.

De Tour de France 1981

De Boule d’Or ploeg, voor die gelegenheid omgedoopt tot Sunair – Sport 80 – Colnago, start zonder ambities aan de start en de belangrijkste doelstelling is om zoveel mogelijk reclame mee te nemen. Lomme Driessens denkt zelfs dat Freddy de eerste week goed doorkomt zijn conditie beter zal worden en hij misschien op het einde van de Tour wel een ritje kan winnen.

Hij geeft opdracht aan zijn renners om Freddy zo goed mogelijk te beschermen en hem in de gaten te houden dat hij zeker niet opgeeft.

De andere ploegen vragen zich ondertussen af wat Freddy Maertens en Boule d’Or  in de Tour komen doen en vragen hem al spottend wanneer hij zal afstappen. Freddy is natuurlijk geprikkeld door al die negatieve kritiek en belooft om wraak te nemen en hen allen de mond te snoeren.

Zijn harde trainingswerk zal spoedig renderen. In de 1ste etappe is het al prijs, Freddy wint de massaspurt. Nochtans een lastige etappe met een allesbehalve vlak parcours. Noch zijn tegenstanders, noch zijn teamgenoten, noch de sponsors, noch Lomme Driessens geloven hun ogen niet en wijdden het aan een toevalstreffer.

Hoe kan iemand die de laatste maanden geen koers kon uitrijden nu opeens de overwinning pakken in een lastige rit in de Tour de France.

Freddy wint vervolgens ook de 3de etappe waarmee hij duidelijk laat zien dat het geen toevalstreffer is en zijn tegenstanders nu definitief de mond snoert. Hij wint nog 3 etappes waaronder de sprint op de Champs-Elysées en ook de groene trui.

Hieronder kun je de overwinning op de Champs-Elysées zien


Freddy Maertens is na bijna 4 jaar sukkelen, definitief terug en hij heeft al een ander doel voor ogen: het wereldkampioenschap in Praag.

 

nl_NL