Wie vintage racefietsen verzamelt, is ongetwijfeld al eens componenten van Shimano Exage tegengekomen. Deze niet echt populaire groep bij verzamelaars, werd veel gebruikt eind jaren 80 en begin jaren 90 van vorige eeuw.

De naam Exage is een samentrekking van Excellent en Age waarmee verwezen wordt naar de uitstekende kwaliteit en de geavanceerde technologie.

De groep werd in 1987 op de markt gebracht om een grote groep fietsers te bereiken. Het fietsen werd immers steeds populairder en naast de professionele fietser kwam ook de sportieve fietser meer en meer op de voorgrond. Er werden dan ook 3 series uitgebracht: road, mountain en fitness.

Shimano Exage Sport, Action en Motion

Voor de serie road werden tevens 3 verschillende groepen uitgebracht, in volgorde van belangrijkheid waren ze: Sport, Action en Motion. Ze hadden een ovale Biopace crankset, SLR remmen (Shimano Linear Response) en SIS versnellingssysteem (Shifting Integrated System).

Het verschil in de 3 groepen zat hem voornamelijk in de materialen, de afwerking en de kostprijs natuurlijk. Exage Sport was de duurdere en Exage Motion de goedkoopste.

Uittreksel uit de Shiimano catalogus van 1988

In 1986 was er een update geweest van de groep Shimano 105 waardoor deze verbeterd was in kwaliteit en duurder geworden was. Daardoor was er een leegte ontstaan tussen de duurdere groepen (Dura Ace en 105) die werd opgevangen door de lancering van de Exage groep.

De Exage groep is altijd een zeer degelijke groep geweest met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Als je het mij vraagt is deze groep van Shimano een beetje onderschat,

Er bestonden 3 groepen

  • Shimano Exage Sport: uitgebracht in 1987, was de beste van de 3 groepen, werd opgevolgd door de Shimano 500EX en Shimano RX
  • Shimano Exage Action: eveneens uitgebracht in 1987, werd gevolgd door de Exage 400 groep
  • Shimano Exage Motion: uitgebracht in 1988, de minste serie van de Exage groep, opgevolgd door de Exage 300 groep

Hieronder zie je een overzicht van de componenten van de verschillende groepen:

1990: de update naar Shimano Exage 300EX, 400EX en 500EX

Na slechts enkele jaren kregen de bovenvermelde groepen in 1990 een update van een 6-speed naar een 7-speed. Hierbij veranderden tevens de namen Sport, Action en Motion en kregen nu een cijfer. Hoe hoger het cijfer hoe beter de groep stond aangeschreven. Hieronder vind je het nummer dat overeenkomt met welke groep.

  • Shimano Exage 300EX: vervangt Shimano Exage Motion
  • Shimano Exage 400EX: vervangt Shimano Exage Action
  • Shimano Exage 500EX: vervangt Shimano Exage Sport

Naast de overgang naar 7-speed waren er nog enkele kleine verbeteringen die je hieronder telkens vindt.

De Shimano Exage groep werd geproduceerd tot 1996 en komt nu overeen met de groepen Shimano Sora en Tiagra

Tot slot vind je hieronder nog enkele foto’s

nl_NL