In 2016 werd, naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag, de Michel Pollentier fietsroute voorgesteld door de stad Diksmuide. Het betreft een 62km lange route die volledig bewegwijzerd is en je het mooiste laat zien van de streek tussen Diksmuide en Nieuwpoort waar in de 1ste wereldoorlog fel strijd werd geleverd.

Michel Pollentier fietsroute

Michel Pollentier fietsroute

Tijdens de route passeer je 2 steden: Diksmuide en Nieuwpoort waar je kan genieten van een terrasje. Ook langs de waterloop De Ijzer zijn er voldoende caféetjes met een buitenterras.

Sedert 2020 bestaat er ook een kortere route van 33km, eveneens bewegwijzerd.

Michel Pollentier een succesvolle wielrenner

Voor wie de naam Michel Pollentier niet zou kennen: deze Vlaamse renner geboren in Keiem (Diksmuide) op 13 februari 1951, heeft een prachtige carrière opgebouwd met 89 overwinningen bij de profs waaronder winst in de Giro d’Italia van 1977, Belgisch kampioen in 1977 en 1978, 1ste in de Ronde van Vlaanderen in 1980.

De roze trui waarmee Michel Pollentier de Giro d’Italia 1977 won

In 1977 werd hij zelfs uitgeroepen tot Belgisch Sportman van het jaar. Helaas kennen velen Michel Pollentier vanwege zijn poging tot fraude in de Tour de France van 1978 waarbij hij een peer gevuld met verse urine onder zijn koerskledij verstopte. Hij had toen de gele leiderstrui om en werd meteen uit de Tour gezet. Dit voorval leverde het begrip De Peer van Pollentier op.

De lange fietsroute van 62km

Deze route start in Keiem waar Michel Pollentier geboren is en gaat richting de boterstad Diksmuide langs de Handzamevallei. Via de Ijzer passeer je langs De Ijzertoren (het Museum Aan De Ijzer) en fiets je in de Polders van Bachten De Kupe, langs rustige binnenwegen kom je in het pittoreske Sint Jacobskapelle.

fietsen langs De Ijzer

Op de Oude Zeedijk kun je kiezen voor de lange route van 62km (rechtdoor Oude Zeedijk) of voor de korte route van 33km (Cayennestraat rechts). De lange route gaat richting kust langs Lampernisse, Zoutenaaie, Avekapelle, Wulpen, Oostduinkerke en Nieuwpoort. In Nieuwpoort stad passeer je de Kaai en het monument van Albert I, de 3de koning van België die om het leven kwam na een val van de rotsen in de Ardennen.

In Sint Joris (Ramskapellestraat 13a) kun je de bandencentrale van Michel Pollentier zien die hij oprichtte in 1985 na zijn carrière en nu beheerd wordt door zijn zoon Dimitri. Opnieuw fiets je nu langs de oevers van de Ijzer tot aan de Schoorbakkebrug waarna je via Schore langs de Polders naar Leke rijdt.

Uiteindelijk kom je terug in het centrum van Keiem via de Moerestraat en de Wittepoortstraat waar je in een café even kan nagenieten van de mooie rit.

De korte fietsroute van 33km

De korte route brengt je langs de dorpjes Oostkerke, Stuivekenskerke en Schoorbakke terug naar Keiem.

Bij de dienst voor toerisme van Diksmuide is er een route kaart te verkrijgen of je kan het roadbook ook downloaden op volgende link > Michel Pollentier fietsroute

Ook kan je de QR code scannen die op het bord staat aan de start in Keiem.

Beide routes zijn zeer goed aangeduid met rode bordjes met de naam van de route alsook het aantal km zodat je perfect weet op welke fietsroute je je bevindt.

Michel Pollentier fietsroute

Michel Pollentier fietsroute

nl_NL