Wil je een prachtige collectie aan vintage fietsen uit de 19de en 20ste eeuw zien dan moet je ongetwijfeld langs in het privé museum De Velodroom in Snellegem, nabij Jabbeke in West Vlaanderen. Je vindt er een unieke collectie van 90 fietsen waaronder hoge bi’s, trapfietsen, tandems, mannen-en vrouwenfietsen, kinderfietsen, solexen, legerfietsen, koersfietsen en werkfietsen.

Naast de fietsen vind je ook nog een collectie aan balhoofdplaatjes, taksplaatjes, lampen, vintage reclamepanelen maar overal in het museum vind je ook objecten die hoe dan ook iets te maken hebben met fietsen: een bierglas met een oud wielrenner erop, foto’s en keramische borden van oud wielrenners, plastic coureurtjes, …

Op het 1ste verdiep is er ondermeer een nagebouwd ateliertje van een oud fietsenmaker, een huiskamer anno 1900 en enkele oude gebruiksvoorwerpen.

Alle fietsen die staan in het museum Velodroom zijn van Noël en Nicole. De passie voor historische fietsen begon 30 jaar geleden toen Noël van een kennis zijn eerste fiets cadeau kreeg. Aanvankelijk was Noël een verzamelaar van moto’s maar al vlug sloeg zijn liefde over naar de fiets.

Dat hij nu zo’n grote collectie heeft is ook te danken aan de steun van zijn vrouw Nicole die dezelfde passie heeft. Van elke fiets weet ze precies welk model het is, het land van afkomst en het jaartal.

Noël herstelt zelf alle fietsen waarbij hij ze meestal volledig demonteert, alle onderdelen ontroest, eventueel herlakt en daarna terug samenstelt. Het resultaat mag gezien zijn. Getuige zijn de prachtige exemplaren die je in het achterhuis ziet dat is omgebouwd tot wielermuseum de velodroom.

Wil je het museum bezoeken dan kan dit enkel op afspraak, meer info vind je op de website www.museumdevelodroom.be

nl_NL