Waar een oponthoudje en een goede daad al niet kunnen toe leiden.

Vorige week had ik een lange fietstocht gepland op de Vlaamse wegen in de streek rondom Brugge waarbij ook een stuk langs het kanaal inbegrepen zat. In het gedeelte tussen Oostkamp en Beernem zag ik plotseling een oude fietser die langs de weg stond met problemen.

Hij reed bovendien op een vintage racefiets waarvan ik het merk niet kende en ook wat verbouwd was om meer comfort te bieden aan de man zelf die toch al een stuk boven de 80 was. Zijn achterderailleur was tijdens het veranderen van versnelling tussen zijn wielen gedraaid en de man kon onmogelijk verder.

Met mijn streng katholieke opvoeding en goede inborst kon ik het niet laten om de hulpeloze man te helpen met als gevolg dat mijn handen na de toch niet zo korte interventie vol kettingvet hingen. Gelukkig kon ik het euvel verhelpen en kon de oude man op zijn vintage omgebouwde racefiets zijn tochtje verderzetten.

Mijn handen waren niet om aan te zien en dus besliste ik om in het dichtsbijzijnde caféetje te stoppen om deze te wassen. Ik stopte bij D’Halve Maene, een typisch Vlaams café – restaurant met een vriendelijke vrouw achter de toog die mij de richting naar het toilet aanwees.

Tot mijn grote verbazing zag ik aan de muur een vintage racefiets opgehangen met bijhorende ingekaderde trui van wereldkampioen. Toen ik dichter kwam merkte ik dat het een Flandria cyclocross fiets was en er hingen foto’s bij de trui van De Leeuw van Laarne Albert Van Damme die in 1974 in het Spaanse Vera de Bidasoa wereldkampioen werd vóór Roger De Vlaeminck en Peter Frischknecht.

Of de fiets effectief deze is waarmee Albert Van Damme wereldkampioen mee geworden is, is twijfelachtig en de vriendelijke vrouw achter de toog kon mij daar geen antwoord op geven, ook niet hoe de fiets en wereldkampioenentrui daar zijn terechtgekomen. Albert Van Damme reed namelijk in 1974 voor de wielerploeg Munck – Beck’s die op fietsen van het Franse merk Gitane reed.

Ooit keer ik zeker terug om van de eigenaar te weten te komen hoe hij aan de trui en fiets is geraakt en om er de gegrilde ribbetjes te proberen.

Via een lezer zijn we ondertussen te weten gekomen dat D’Halve Maene het ouderlijke huis was van Albert Van Damme. Vandaar de link dus.

Artikel door Patrick Anthone: journalist in zijn vrije tijd en fervente fietser die de Vlaamse wegen onveilig maakt op zijn Ridley Fenix of op zijn vintage Guerciotti > meer info over Patrick

 

nl_NL