Wanneer je kijkt naar de stalen buizen waarmee een vintage stalen racefiets mee opgebouwd is dan zie je kleine stickertjes die het type buis aanduiden. Naast de naam van de producent, staat gewoonlijk ook een code, bijvoorbeeld SLX, Aelle, Cromor, Gara, enz. Deze code duidt het type buis aan: de vorm (rond, ovaal, …), de dikte van het staal, het gebruik (professionele of sportieve frames), versterkt, koudgevormd, enzovoort.

Columbus buizen

de typische Columbus stickertjes

Naast een sticker op de buizen kun je deze ook terugvinden op de voorvork. Een voorvork geproduceerd door Columbus heeft gewoonlijk ook een stempel met het logo op de vorkbuis.

Columbus voorvork

Sticker handig om frame te dateren

Het spreekt voor zich dat in de loop van de geschiedenis de geproduceerde buizen constant in ontwikkeling waren. Men streefde ernaar om de buizen zo licht mogelijk te maken maar tegelijkertijd zo stevig en stijf mogelijk. De technologie stond niet stil en er werden constant nieuwe staallegeringen ontwikkeld.

Er bestaan dan ook enorm veel types die meestal slechts gedurende een bepaalde periode werden geproduceerd (tot een nieuw beter type op de markt kwam).

Deze stickers maken het ons wat gemakkelijker om een datum te plakken op onze vintagefiets. Jammer genoeg gebeurt het wel meer dat de sticker niet meer leesbaar is of zelfs volledig verwijderd is waardoor we aangewezen zijn op de kenmerken van het frame of de componenten die op de fiets aanwezig zijn.

Eén van de grootste producenten van buizen is Columbus, een Italiaans bedrijf uit Milaan dat nog steeds bestaat en naast carbon componenten, ook nog steeds stalen buizen maakt. Meer over de geschiedenis van Columbus kun je lezen in het artikel De geschiedenis van Columbus buizen.

Websites om frame met Columbus buizen te dateren

Een overzicht van de belangrijkste en meest gebruikte Columbus buizen vind je op de onderstaande websites

www.equusbicycle.com/bike/columbus/columbuschart.htm (in het Engels): op deze website vind je een overzicht vanaf 1989 in tabelvorm zoals hieronder te zien is, waarbij naast het type ook telkens de diktes van de buizen staan vermeld.

Columbus buizen

www.millfieldvelo.com.au/columbus-steel-tubing-timeline/: (ook in het Engels), het verschil met de vorige website is dat je hier ook een datering vindt bij sommige types, wel niet in tabelvorm.

www.columbus1919.com/it/: Officiële website van Columbus buizen

Columbus stickers kopen

Wanneer je Columbus stickers intikt op ebay vind je een ruim aanbod van verkopers. Voor de lage landen is de onderstaande website interessant. Suggesties zijn steeds welkom

Unlimitedwebshop.nl

 

nl_NL