De Ronde Van Vlaanderen is voor Vlamingen de belangrijkste wielerwedstrijd en het is dan ook de dag waarop een groot Volksfeest wordt georganiseerd want dat is de Ronde Van Vlaanderen namelijk. Op zondag volg je de wedstrijd langs het parcours of op één van de reuzenschermen die geplaatst zijn op vele plaatsen langs het parcours. Dit met de nodige pintjes bier natuurlijk.

Over de Ronde Van Vlaanderen is er al heel wat geschreven en wij proberen hieronder de belangrijkste weetjes en feiten te beschrijven. Wil je meer leuke anekdotes weten over de Ronde Van Vlaanderen dan raad ik het boek 100 x De Ronde van Rik Vanwalleghem aan

Enkele feiten over de Ronde Van Vlaanderen

Wielermonument: De Ronde Van Vlaanderen maakt samen met Milaan Sanremo, Parijs Roubaix, Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije deel uit van de 5 wielermonumenten.

1913: de eerste keer dat De Ronde Van Vlaanderen door de krant Sportwereld werd georganiseerd met als winnaar de Belg Pol Deman. De eerste jaren was het vooral een Belgische wedstrijd omdat de Ronde dezelfde dag als Milaan Sanremo werd georganiseerd waarbij de beste Italiaanse en Franse renners kozen voor deze laatste die toen toch al een reputatie had opgebouwd.

Karel Van Wijnendaele of Leon Van den Haute: wie nu de voor de 1ste keer de Ronde Van Vlaanderen organiseerde is tot op heden nog steeds onduidelijk, zeker is dat Karel Van Wijnendaele de wedstrijd zijn Internationale bekendheid heeft bezorgd.

3 overwinningen: Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara wonnen elk De Ronde 3 keer. Fiorenzo Magni deed dat zelfs 3 keer na elkaar. Geen Eddy Merckx dus deze keer bij de recordhouders.

Winst in de trui van wereldkampioen: 5 renners wonnen de Ronde Van Vlaanderen in de trui van wereldkampioen: Louison Bobet (1955), Rik Van Looy (1962), Eddy Merckx (1975), Tom Boonen (2006) en Peter Sagan (2016)

Rik Van Steenbergen: Rik I was de jongste winnaar ooit, in 1944 was hij amper 19 jaar oud

Andrei Tchmil: was dan weer de oudste winnaar in 2000 toen hij reeds 37 jaar oud was

Het magische nummer 9: vreemd genoeg hebben heel wat renners die de Ronde wonnen op een jaartal eindigend op een 9 de Ronde 2 keer gewonnen. Dit is het geval sinds 1949. Benieuwd of Alberto Bettiol, de winnaar van 2019, ook in dit rijtje zal terecht komen.

  • 1949: Fiorenzo Magni
  • 1959: Rik Van Looy
  • 1969: Eddy Merckx
  • 1979: Jan Raas
  • 1989: Edwig Van Hooydonck
  • 1999: Peter Van Petegem
  • 2009: Stijn Devolder

69 Belgische overwinningen: de Belgen voeren het lijstje met de meeste overwinningen aan: 69 keer, gevolgd door de Italianen met 11 en de Nederlanders met 10

Vlaamse Ardennen: het belangrijkste deel van De Ronde speelt zich af in de Vlaamse Ardennen waar je de belangrijkste beklimmingen hebt: de Koppenberg, de Paterberg, de Taaienberg, de Berendries, de Bosberg, de Oude Kwaremont, enz.

Koppenberg: de Koppenberg is één van de moeilijkste muren van De Ronde en zorgde in het verleden voor heel wat controverse. Denken we maar aan De Ronde van 1987 toen Jesper Skibby omviel tijdens de beklimming en de volgwagen door reed over de fiets wat op heel wat boegeroep van het aanwezige publiek stuitte. Bekijk hieronder het fragment

Zo werd de Koppenberg enkele jaren uit het parcours weggelaten omdat ze te gevaarlijk was. Bij vochtig weer liggen de kasseien er spekglad bij met vele valpartijen tot gevolg alhoewel dit de laatste jaren fel verbeterd is en dit vooral door de ontwikkeling van het versnellingsbereik. Vroeger moesten de renners vooral op kracht de steile klim (tot 23%) overwinnen, nu is dit meer op souplesse.

1975: Eddy Merckx won op grootse wijze deze editie. Hij viel op meer dan 100km van de finish aan en slechts 1 renner kon volgen: Frans Verbeeck. Zijn woorden aan de aankomst zijn ondertussen legendarisch geworden: “Het is ongelooflijk Fred hoe dat ‘ie rijdt. Ge kunt dat niet zeggen. Goh, ik heb formidabel afgezien. Ge moe ’t zeggen gelijk het is hè… Hij rijdt vijf per uur te snel voor ons. Ik weet niet wat dat is. Hij rijdt eens zo rap als verleden jaar nog. “

Bekijk hieronder het fragment

1977: Roger De Vlaeminck won de editie 1977 toen hij samen met Freddy Maertens was ontsnapt maar deze laatste nog tijdens de wedstrijd werd gediskwalificeerd omdat hij tijdens de wedstrijd een niet reglementaire fietswissel had gedaan. De Vlaeminck werd aan de aankomst op boegeroep onthaald omdat hij de overwinning zou hebben gestolen.

2001: was de snelste ronde ooit gereden met een gemiddelde snelheid van 43,580 km/u. Winnaar was de Italiaan Gianluca Bortolami

2012: in 2012 werd er een flinke parcourswijziging doorgevoerd waarbij de aankomst van Meerbeke werd verplaatst naar Oudenaarde. De belangrijkste wijziging is dat de wedstrijd eindigt met 3 lokale rondes rondom Oudenaarde met telkens de beklimming van de Oude Kwaremont en de Paterberg.

2017: was de laatste keer dat een Belg de wedstrijd won, namelijk Philippe Gilbert

2018: Niki Terpstra was de laatste Nederlandse winnaar in 2018. Daar is nu dus verandering in gekomen met de overwinning van Mathieu van der Poel in 2020 en dit 34 jaar na de overwinning van zijn vader.

Ronde Van Vlaanderen voor vrouwen: sedert 2004 wordt er ook een Ronde voor vrouwen georganiseerd. De 1ste winnares was de Kazachse Zoelfia Zabirova, recordhoudster met 2 overwinningen zijn de Nederlandse Mirjam Melchers – Van Poppel en de Duitse Judith Arndt

Dorp van De Ronde: sedert 2000 wordt telkens een dorp gekozen als Dorp van De Ronde waarbij een persoon die belangrijk is geweest voor de Ronde gehuldigd wordt. In dit dorp worden dan tal van festiviteiten georganiseerd. Enkele voorbeelden:

  • 2000: Ingelmunster – Eric Leman
  • 2010: Desselgem – Briek Schotte
  • 2015: Zwevegem – Marcel Kint

Virtuele editie van De Ronde Van Vlaanderen: omwille van de Corona pandemie werd op 5 april 2020 een virtuele Ronde georganiseerd waarbij de deelnemers vanuit hun thuis op de rollen de laatste 32km aflegden. Er waren 13 deelnemers en Greg Van Avermaet behaalde de overwinning. De echte Ronde vond pas plaats op zondag 18 oktober zonder publiek en straatfeest.

 

nl_NLDutch