De Waalse Pijl is samen met Luik Bastenaken Luik één van de Ardennenklassiekers. De wedstrijd heet in het Frans La Flèche Wallone en werd voor de 1ste keer georganiseerd in 1936.

De wedstrijd is er één voor klimmers met een punch omdat de aankomst ligt op de muur van Hoei.

Hierbij enkele feiten en weetjes over de Waalse Pijl

Philemon De Meersman: was de winnaar van de 1ste editie in 1936

Fermo Camellini: was de eerste niet Belg die de wedstrijd op zijn naam schreef. Hij deed dit in 1948

Alejandro Valverde: schreef maar liefst 5 keer de Waalse Pijl op zijn naam en is daarmee absolute recordhouder. Valverde koerst nog steeds dus wie weet komt daar nog een overwinning bij

3 overwinningen: 4 renners wonnen tot nu toe de Waalse Pijl 3 keer: Eddy Merckx, Marcel Kint, Moreno Argentin en de betreurde Davide Rebellin

Ardens wielerweekend: In de jaren 50 en 60 maakte de wedstrijd deel uit van het Ardens wielerweekend waarvoor een gezamenlijk klassement werd gemaakt. Nu heeft de Waalse Pijl gewoonlijk plaats op de woensdag en volgt Luik Bastenaken Luik de zondag erop.

Challenge Desgrange-Colombo: van 1948 tot 1958 behoorde de Waalse Pijl tot de Challenge Desgrange-Colombo, een puntenwedstrijd genoemd naar de oprichters van de Tour de France en de Giro d’Italia en de voorloper van de UCI World Tour die opgericht werd in 2011.

WOII: opvallend is dat de wedstrijd tijdens de 2de wereldoorlog nog steeds werd georganiseerd dit in tegenstelling tot de meeste wedstrijden, Enkel 1940 werd overgeslaan.

Muur van Hoei: is pas sedert 1983 de aankomst waardoor enkel klimmers met een punch in aanmerking komen voor de overwinning. Deze beklimming dient 2 keer te worden overwonnen maar de 1ste keer is een maat voor niets omdat ze te ver van de eindstreep ligt.
De Muur is 1,3km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,8% met pieken tot 19%.

Profiel Beklimming Muur van Hoei

Eddy Merckx en Marcel Kint: zijn de Belgen met de meeste overwinningen op hun naam: 3 keer

39 keer: is het aantal Belgische overwinningen, gevolgd door de Italianen met 18 overwinningen

2022: is de laatste keer dat een Belg de wedstrijd won: Dylan Theuns. Hij volgt daarmee Philippe Gilbert op die won in 2011. Het was een fantastisch jaar voor Gilbert omdat hij hetzelfde jaar ook De Brabantse Pijl, De Amstel Gold Race en Luik Bastenaken Luik won.

1976: voor een Nederlandse overwinning is het nog veel langer, het was Joop Zoetemelk die won in 1976. Nog even werd het spannend omdat Zoetemelk verkeerd reed in de laatste kilometer

Waalse Pijl voor vrouwen: deze werd voor het eerst georganiseerd in 1998 en zowel Marianne Vos als Anna van der Breggen wonnen de wedstrijd 5 keer

nl_NL