Eroica en de terugkeer naar het heroïsche wielrennen

Voor wie nog nooit gehoord heeft van de retro wielerwedstrijd Eroica hier een woordje uitleg:

De Eroica is een wielerwedstrijd in Gaiole in Chianti in Toscane in Italië die gewoonlijk begin oktober op zondag wordt georganiseerd. Voor dit evenement komen wielerliefhebbers van overal ter wereld om terug die sfeer van het heroïsche wielrennen te beleven op de onverharde wegen en moordende hellingen.

ikzelf (rechts op de foto) en mijn beste vriend tijdens de deelname in 2016

Er zijn strikte regels: toegelaten zijn enkel stalen koersfietsen met versnellingen op de buis, geen klikpedalen en de remkabels mogen niet ingewerkt zijn. Ook de kledij moet aangepast zijn dus liefst wollen truien en broeken. Het enige wat toegelaten is omwille van de veiligheid is een moderne helm.

Meer info over de wielerwedstrijd Eroica vind je hier

Permanent Eroica café

Tijdens de retro ronde Eroica is er telkens een pop up café waar je kan genieten van een glas wijn, pintje bier, frisdrank samen met een broodje of een pastaschotel.

Agribar Brolio

Sedert enkele jaren is er nu ook een permanent Eroica café waar je bijna het ganse jaar de sfeer van de Eroica kan opsnuiven. Het café dat de naam Agribar Eroica caffè heeft gekregen bevindt zich niet in Gaiole in Chianti, startplaats van de Eroica, maar aan de voet van het kasteel van Brolio.

Dit heeft er mee te maken dat de wijnproducent één van de hoofdsponsors is van Eroica en een aandeel heeft in het café. Het ligt recht tegenover de enotheek-winkel en springt dus redelijk in het zicht.

Het café is er sinds 2018 en was daarmee het eerste in de reeks Eroica cafés. Ondertussen is er een Eroica café in Barcelona in Spanje en in Padua in Italië. In de toekomst zullen er zeker en vast nog volgen.

Het café heeft een simpel interieur dat doet terugdenken aan de jaren ’60 en is niet zo groot als deze van Barcelona of Padua. Van de lente tot de herfst is er een terras waar je van het zonnetje kan genieten.

Het interieur ademt de sfeer van de Eroica. Aan de muren hangen oude retro koerstruitjes, een Bianchi koersfiets, posters van de vorige edities van de Eroica en veel krantenknipsels van de oude Italiaanse wielergoden zoals Fausto Coppi en Gino Bartali, de 2 grootste Italiaanse wielerkampioenen.

Agribar Brolio Eroica caffè

De bar met de flessen wijn die de voorbije jaren aan de deelnemers werden gegeven

agribar Brolio Eroica caffè

Agribar Brolio Eroica café

In een hoek hangt een TV’tje met beelden van de Eroica. De menukaart is niet zo uitgebreid, hoofdzakelijk broodjes en taartjes. Je komt er veeleer voor een koffie, een cappuccino, een glas wijn of een frisse pint.

Wil je met de fiets naar de Agribar Eroica caffè dan moet je wel 5km klimmen, vanuit Gaiole in Chianti is het ongeveer 10km.

Praktische informatie Agribar Brolio

Adres: Località Madonna al Brolio – Gaiole in Chianti

Openingsuren:

  • maandag – vrijdag: 07.30 tot 19.00
  • zaterdag en zondag: 09.00 tot 19.00
nl_NL