In onze reeks van vintage fietsen in de kijker is deze keer Patrick Anthone aan het woord. Patrick is een fervente fietser en de trotse eigenaar van een moderne carbon Ridley waar hij wekelijks toch een 150tal kilometer mee rijdt. Weer of geen weer, zoals een echte Flandrien maakt het hem allemaal niet zoveel uit.

Sedert een aantal jaren heeft Patrick ook de smaak te pakken van de vintage stalen racefietsen (koersfietsen) en na enkele ritjes op de stalen Venturelli van zijn beste vriend heeft hij zich in 2016 zelf een stalen ros aangekocht: een turquoise Carillo.

Carillo vintage racefiets

Aanvankelijk dacht hij dat het een Italiaanse fiets was omdat er Italiaanse vlaggetjes met made in Italy op de decals staan maar grote kans dat het een zogenaamde bastaard Italiaan is. Met andere woorden een fiets in België gemaakt of samengesteld maar met een Italiaans klinkende naam als commerciële zet (meer info over Belgische fietsmerken met een Italiaans klinkende naam).

Met zijn Carillo heeft hij zelf deelgenomen aan de editie 2016 van het retro wielerevenement Eroica in het Italiaanse Gaiole in Chianti en zowel Patrick als de fiets hebben de volledige afstand van 209km glansrijk overleefd. Ook in 2020 stond een nieuwe deelname op het programma maar de pandemie Covid 19 besliste daar anders over.

Patrick tijdens de editie 2016 van Eroica Gaiole

Eén opmerking toch: bij Patrick gaat het vooral over het zalige gevoel bij het rijden met zijn stalen ros, de folklore die behoort bij de retro evenementen zoals Eroica of de retro ronde van Vlaanderen spreken hem veel minder aan. “Laat mij maar kilometers malen zonder al die show daarbij

De Carillo van Patrick dateert vermoedelijk uit het einde van de jaren 70 van vorige eeuw. Enkele indicaties hiervoor zijn de Galli remmen en het crankstel. De Shimano RSX derailleur wijst dan weer op een latere toevoeging, vermoedelijk begin jaren 90.

Merk vooral het prachtig geperforeerde crankstel van de Japanse producent Sakae Ringo op. Om de Carillo in zijn oude glorie te herstellen wil Patrick nog het witte stuurlint vervangen door een gele en de recentere derailleur vervangen door een ouder model. Hieronder een overzicht van alle onderdelen:

  • Remmen: Galli GG76
  • Crankstel: Sakae Ringo Apex Super Light
  • Stuurpen, stuur, pedalen en zadelpen: Sakae Ringo Custom SR Road Champion
  • Zadel: Arius Gran Carrera Special
  • Voorderailleur en shifters: Shimano 50, EC-100
  • Naven: Shimano 600
  • Derailleur: Shimano RSX

 

nl_NL