De fiets die deze keer in de kijker staat is voor mij speciaal: omdat het een racefiets betreft van ex prof wielrenner Tom Desmet en deze meteen de 1ste racefiets uit mijn collectie is die ooit tot een profploeg behoorde.

Diamant Collstrop

Foto uit 1995 met de Teamfiets

De wielerploeg Collstrop Lystex reed in 1995 op fietsen van het merk Diamant. Tot de ploeg behoorden onder andere Ludo Dierckxsens, Jo Planckaert, Nico Eeckhout, Frank Høj, Guy Nulens, Wim Omloop, Gert Jan Theunisse, Adrie Van Der Poel, Eric Van Lancker en dus Tom Desmet.

Ploegleider was toen Willy Teirlinck en assistent ploegleider niemand minder dan Roger De Vlaeminck samen met Jean-Marie Wampers.

Wat meteen opvalt aan de fiets is de speciale staande gechromeerde achtervork die ter plaatse van de zadellug slechts uit 1 vork bestaat en niet uit de traditionele 2 stuks. Ook de gechromeerde lugs en het prachtige typische lakwerk uit de jaren ’90 van vorige eeuw, vallen onmiddellijk op.

Diamant Collstrop

De fiets stond al een 20 jaar in een garage en dat was er toch wel een beetje aan te zien. Vooral op het chroomwerk zat veel vliegroest die ik er gelukkig met veel geduld, bijna volledig heb afgekregen.

De fiets is volledig origineel, op de klassieke pedalen met riempjes na maar die zullen weldra vervangen worden door de passende tijdscorrecte versie. In 1995 reed immers het voltallige wielerpeloton met klikpedalen, op enkele uitzonderingen na die het bij het oude systeem hielden en klikpedalen nog geen 100% vertrouwden.

De groep die op de fiets zit is Campagnolo Chorus 8 speed, behalve de achterderailleur die Campagnolo Record is.

Ook de originele tubes zitten er nog op al zijn die na al die jaren in de garage, wel voor het grootste gedeelte versleten.

Diamant Collstrop

Hieronder vinden jullie de volledige lijst van de componenten

Stuur: Italmanubri
Stuurpen: Italmanubri
Remmen: Campagnolo Chorus
Derailleur vooraan: Campagnolo Chorus
Derailleur achteraan: Campagnolo Record
Trapas: Campagnolo Chorus
Zadel: San Marco Rolls
Zadelpen: Campagnolo Chorus
Pedalen:
Wielvelgen: Alesia
Wielnaven: Campagnolo Chorus
Kopserie: Campagnolo Chorus

Hieronder kunnen jullie nog enkele foto’s bekijken van dit prachtig stukje Belgisch wielerpatrimonium, vermoedelijk gemaakt door Eddy (Martelly) Martens in opdracht van Cicli Diamanti (meer info over dit Belgische merk vind je op de link Belgische racefietsen: Cicli Diamanti)

nl_NL