Het Champion Mondial A frame was één van de populairste frames van de Nederlandse fietsenfabrikant Gazelle.
Het frame werd voor het eerst geproduceerd in 1969 na het behalen van de wereldtitel wielrennen op de weg door de Nederlandse wielrenner Harm Ottenbros op 10 augustus 1969 in Zolder in België.

Meer info over de geschiedenis van Gazelle fietsen

Harm Ottenbros zelf heeft na dit WK (en ervoor ook niet echt) geen potten meer gebroken maar met zijn overwinning is wel een legendarisch frame geboren: de Champion Mondial. Er bestonden verschillende types van:

 • Gazelle Champion Mondial A-frame
 • Gazelle Champion Mondial AA-frame
 • Gazelle Champion Mondial AB-frame
 • Gazelle Champion Mondial AA-Special
 • Gazelle Champion Mondial AA-Super
 • Gazelle Champion Mondial D-frame
 • Gazelle Champion Mondial Criterium
 • Gazelle Champion Mondial Special
 • Gazelle Champion Mondial Exception
 • Gazelle Champion Mondial Team
 • Gazelle Champion Mondial Team Plus

Ook Hennie Kuiper werd op een Gazelle Champion Mondial wereldkampioen in 1975 in Yvoir, eveneens in België. De productie van de Champion Mondial stopte in 2002, het A type was verkrijgbaar tussen 1969 en 1991, 22 jaar maar liefst.

Het frame dat hier in de kijker staat is afkomstig uit 1979. De Champion Mondial frames zijn gemakkelijk te dateren omdat ze in de bracket een serienummer hebben. In ons geval het nummer 3230026 wat overeenkomt met het jaar 1979 zoals in de tabel hieronder te zien.

Dateren van een Gazelle racefiets – foto dankzij gazellechampionmondial.nl

Het frame dat hier wordt getoond is een wedstrijdframe, te herkennen aan het oogje om een nummerplaatje op te hangen. De staat van het frame is goed: geen deuken, niet krom, maar heeft wel veel roest. De kleur is baikalblauw wat ook typisch was voor de periode tussen 1976 en 1997.

Kenmerken Gazelle Mondial A frame

Het A frame stond net een trapje lager dan het AA frame maar werd ook gebruikt voor wedstrijden. De echte profploegen gebruikten het AA frame.

De buizen van het A frame zijn opgebouwd met Reynolds 531 buizen met Campagnolo padden 1010. Het frame is voorzien met nokken voor een bidonhouder en aangesoldeerde kabelgeleiders op de bracket.

Typisch voor Gazelle racefietsen is het vlindermannetje op de achterbrug. Bij latere modellen kwam dit niet meer voor.

resten van Reynolds decal

Campagnolo padden

Ook de voorvork is opgebouwd met Reynolds 531 buizen en Campagnolo padden 1010. Het gewicht is slechts 2,8kg.

De racefietsen die met een A frame werden gemonteerd behoorden tot de E.2 serie

voorvork met resten van Reynolds decal

Een Gazelle Champions Mondial A frame kostte in 1979 578 gulden wat neerkomt op ongeveer €263. Niet goedkoop in die tijd. Een volledige racefiets met A frame en afgemonteerd met Sun Tour Luxe kostte toen 1400 gulden (€635), afgemonteerd met de Superbe groep 1810 gulden (€821).

Uittreksel uit een Gazelle catalogus van 1979

Een Gazelle racefiets met A frame en Campagnolo Nuovo Gran Sport groep zoals terug te vinden is in de catalogus van 1978

Meer foto’s van het Gazelle Mondial Champion A frame

Het typische Gazelle vlindermannetje

nl_NL