Vorige week had ik het geluk om een lotje frames aan te kopen en daar zat een frame in (helaas zonder voorvork) met enkele decals van ene Richard Depoorter. Het frame op zich is niet zo spectaculair en dateert vermoedelijk uit de jaren 60 of 70 van vorige eeuw.

Wat mij meer interesseerde was de naam van Richard Depoorter, meteen ging ik dus op zoek via het internet naar meer informatie en wat bleek? Richard Depoorter was ooit een belangrijke beloftevolle wielrenner die maar liefst 2 keer Luik Bastenaken Luik op zijn naam wist te schrijven, namelijk in de jaren 1943 en 1947. Geen kermiscoureur dus!

Aan zijn loopbaan kwam echter abrupt een einde in de Ronde van Zwitserland van 1948 toen hij op een mysterieuze wijze om het leven kwam. Tijdens de rit met de beklimming van de Süstenpass reed Depoorter tijdens de afdaling in 3de positie de onverlichte Scheitel tunnel in maar kwam er helaas een half uur later levenloos uit.

Richard Depoorter nadat hij uit de tunnel is gehaald

Het was lang een mysterie wat er in de tunnel gebeurd was en volgens het politierapport was Richard Depoorter vol tegen de rotswand geknald en aan een schedelbreuk bezweken. Richard’s broer Willy geloofde er echter geen woord van en kreeg na 10 jaar procederen eindelijk gelijk.
Het bleek dat Richard aangereden was door de volgwagen die bestuurd werd door Louis Hanssens. Er waren namelijk sporen van een autoband te zien op het wielertruitje van Richard en van een schedelbreuk was totaal geen sprake. Allemaal info die voor de familie van Depoorter was achtergehouden.

Nog een belangrijke anekdote is dat niemand minder dan Lomme Driessens toen ook in de volgwagen zat. Driessens werkte toen als soigneur en lag naar eigen zeggen op de achterbank te slapen wanneer het incident gebeurde. Tijdens het proces viel Lomme in zwijm waardoor hij niet verder werd verhoord. Iets wat Willy nog steeds niet kan begrijpen en er volgens hem duidelijk op wijst dat er een doofpotoperatie aan de gang was.

Loopbaan Richard Depoorter

Richard Depoorter werd geboren in Ichtegem op 29 april 1915 en overleed op 16 juni in Wassen in Zwitserland. Hij was profwielrenner van 1937 tot 1948 en behaalde dus de overwinning in Luik Bastenaken Luik van 1943 en 1947. Hij reed onder andere voor de wielerploegen Alcyon – Dunlop en Mercier – Hutchinson. Op het moment van het ongeluk reed hij voor de wielerploeg Mondia.

Vroeger bestond er de wielerwedstrijd De Grote Prijs Richard Depoorter met start en aankomst in Ichtegem, geboorteplaats van Richard. De laatste editie was in 2018.

In 1998, 50 jaar na de dood van Richard, werd in de Scheitel tunnel een gedenkplaat aangebracht ter herdenking van het fatale ongeval. De Scheitel tunnel werd vanaf dan de Depoorter tunnel.

In 1997, een jaar voor de herdenking van zijn dood, werd het boek “Leven en dood van Richard Depoorter – Een amateur onder de beroepsrenners ” uitgegeven. Ook is een gedenkplaat aanwezig aan het huis in Ichtegem waar Depoorter woonde.

Fietsframe Richard Depoorter

Nu blijft natuurlijk nog de vraag open wie de fietsen met decals Richard Depoorter op de markt bracht en hoe lang deze fietsen te koop waren. Info hierover heb ik nog niet terug gevonden en alle info is dus welkom. Het enige andere frame dat ik op het web heb teruggevonden is te zien op de website DCI Steel Vintage Racing Bicycles.

Hieronder nog enkele foto’s van het frame

nl_NL