Krijgen jullie net als ik een enorme voldoening van een oude achterderailleur die vol met vet besmeurd is, op te kuisen waardoor hij er achteraf praktisch als nieuw uitziet?

Het vergt wel wat tijd om met een combinatie van een harde borstel, oude tandenborstel, staalwol en het geschikte kuisproduct het kettingvet dat er soms al jaren aanhangt, volledig af te krijgen. Vooral in de hoekjes en binnenwerk van het object is dit soms zeer moeilijk tot praktisch onmogelijk. Meestal gaat dit dan nog gepaard met vuile handen en een gootsteen of wasbak die maar moeilijk proper te krijgen zijn.

Sedert kort heb ik de oplossing gevonden. Op advies van mijn oudere broer die graag sleutelt aan oude bromfietsen en vettige motoronderdelen kuist in een ultrasoon reiniger besloot ik om dit zelf eens te proberen. Ik was nogal sceptisch in het begin maar na een 1ste poging was ik echt onder de indruk en vooral mijn vriendin klaagt nu niet meer dat de keuken vol vet hangt.

ultra soon reiniger

In nauwelijks een half uurtje kwam een vettige voorderailleur er piekfijn uit, geen gram kettingvet hing er nog aan. Zo indrukwekkend zelfs dat ik onmiddellijk besloot om zelf een ultrasoon reiniger te kopen. Na wat opzoekingswerk kwam ik bij Bol.com terecht bij de Ultrasoon reinigers van Mountain Wolf. Je hebt er keuze uit een reinigingsbad van 3 liter, 10 liter, 22 liter of 30 liter.
Een bad van 3 liter volstaat voor remgrepen, remhendels, voor- en achterderailleurs, pedalen, shifters, enzovoort maar wil je er een crankset met tandwielen mee reinigen dan heb je minimum een reinigingsbad van 10 liter nodig.

ultra soon reiniger

Mountain Wolf raad aan om de ultrasoon reiniger te gebruiken met het reinigingsproduct Tickopur R33 wat een reinigingsconcentraat is waardoor je dus maar 2l nodig hebt voor 50l oplossing, maar je kunt evengoed een gewoon afwasmiddel zoals Dreft gebruiken of het bij vintage fietsliefhebbers graag gebruikte Dasty.

Hoe werkt de ultrasoon reiniger?

Het principe van de ultrasoon reiniger is simpel: geluidsgolven worden doorheen de reinigingsvloeistof gestuurd waardoor tienduizenden minuscule luchtbelletjes ontstaan die openklappen. Deze implosies zorgen voor een schurend effect op het voorwerp waardoor ze het vuil losweken. Dit effect is het best bij een hogere temperatuur en bij de ultrasoon reiniger kun je deze zelf instellen tot maximum 80°C.

Het toestel zelf bestaat uit een roestvrije stalen tank met een mandje waarin je de te reinigen objecten moet leggen. Zowel de temperatuur als de tijd kun je gemakkelijk instellen en het vuile reinigingwater kun je achteraf via een messing afvoer met kraantje gemakkelijk in de gootsteen laten vloeien.

De ultrasoon reinigers van Mountain Wolf kun je terugvinden op de volgende link bij bol.com > Ultrasoon reinigers van Mountain Wolf

Hieronder nog enkele foto’s van voor en na de reiniging van een achterderailleur

Campagnolo Nuovo Gran Sport

Campagnolo Nuovo Gran Sport

Campagnolo Nuovo Gran Sport

Campagnolo Nuovo Gran Sport

Campagnolo Nuovo Gran Sport

 

nl_NL