Bernard Hinault, bijgenaamd De Das, was de uitgesproken favoriet om de Tour de France van 1980 te winnen. Hij had dit immers al de voorbije 2 jaren gedaan en had al laten zien tijdens de Giro d’Italia en Luik Bastenaken Luik dat hij in 1980 in een uitstekende vorm verkeerde.

Hinault superieur in de 1ste week

De Tour van 1980 begon dan ook schitterend voor de toen 25 jarige Hinault met winst in de proloog waarna hij dadelijk de gele trui mocht omdoen. Ook de 4de rit, een tijdrit van 34km op het circuit van Francorchamps, wist Hinault op zijn naam te schrijven.

En het hield niet op, ook in de 5de rit kwam hij als eerste over de meet: een rit van 258km van Luik naar Rijsel over een heuvelachtig parcours. Het zag er naar uit dat de Tour van 1980 al in een beslissende plooi was gevallen. Hinault stond toen al immers bijna 4 minuten voor op zijn voornaamste belager, de Nederlander Joop Zoetemelk.

Zoetemelk en Team Raleigh superieur in de 2de week

Maar de 2de week begon de machine Hinault echter te sputteren. Eerst verloor hij ruim anderhalve minuut op Zoetemelk tijdens een ploegentijdrit en daarna nog eens anderhalve minuut tijdens een individuele tijdrit. Zijn voorsprong op Zoetemelk was teruggebracht tot slechts 21 seconden.

Het enige lichtpunt was dat Hinault na deze tijdrit wel de gele trui mocht overnemen van Rudy Pevenage die toen al ruim 9 dagen in de gele trui rondreed.

Na de 12de rit, met aankomst in Pau, speelde zich ’s avonds echter een tafereel af dat heel wat wielerliefhebbers zich nog zeer goed voor de geest kunnen halen. Na de aankomst leek er nog geen vuiltje aan de lucht toen de journalisten aan Hinault vroegen hoe hij zich voelde. Alles ok antwoordde de das.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Damage Control Bicycle (@janjasiewicz)

Het was slechts schone schijn. Hinault had een peesontsteking aan de knie, vermoedelijk opgelopen tijdens zijn epische overwinning in Luik Bastenaken Luik, verreden in verschrikkelijke omstandigheden met sneeuw en hagelbuien. De peesontsteking kwam terug naar boven na de 5de rit, gereden in de regen. Vandaar zijn mindere resultaten in de tijdritten in de 2de week.

De Tour verlaten in de gele trui

Enkele uren na de aankomst van de 12de etappe verdween Hinault dan ook als een dief in de nacht langs de achterdeur van de keuken van het hotel waar hij samen met de renners van zijn ploeg verbleef. Buiten stond Hubert Arbès, een ploeggenoot die de Tour eerder had moeten verlaten door een valpartij, in zijn auto Bernard Hinault op te wachten.

Arbès was door de toenmalige ploegleider Cyrille Guimard gevraagd om naar het hotel te komen waar de renners verbleven. De aanwezigheid van Hinault’s vrouw Martine had verontwaardiging doen ontstaan bij Arbès.

Hinault wist niet goed hoe hij zou moeten om gaan met de vragen van de journalisten en had daarom dit plan samen met Guimard opgesteld. Het was dan ook deze laatste die Tourbaas Fèlix Lèvitan op de hoogte bracht van deze dramatische gebeurtenis.

Hinault bleef de eerste nacht slapen in de woning van Arbès in Lourdes waar Martine, Hinault’s vrouw ondertussen was gearriveerd met de auto en die verborgen had in de garage.

De dag nadien, aan de start van de 13de etappe, was het verdriet bij het Franse volk en de supporters van Hinault zeer groot en weigerde Joop Zoetemelk, toen 2de in de stand, uit respect de gele trui te dragen.

Zoetemelk won trouwens deze Tour op 34-jarige leeftijd met bijna 7 minuten voorsprong op zijn landgenoot Hennie Kuiper. Het was Zoetemelk zijn eerste en enige Touroverwinning nadat hij eerder al 5 keer als 2de was geëindigd.

nl_NL