Soms moet je al eens het geluk aan je zijde hebben vooraleer een product succesrijk wordt. Dat was het geval met de regenjas Gabba van het kledingmerk Castelli.

Vanaf 2009 startte Castelli met het Cervélo TestTeam waar onder andere Serge Pauwels deel van uitmaakte, een samenwerking om wielerkledij te ontwikkelen dat de renners zou moeten beschermen tegen de meest extreme weersomstandigheden zoals hevige regen, vrieskou, wind en sneeuw.

Cervélo TestTeam

Eén van de kledingstukken was een regenjas genaamd Gabba waar het TestTeam zeer enthousiast over was. Reden genoeg dus om deze begin 2010 op de markt te brengen. Het verwachte succes bleef aanvankelijk uit maar Castelli bleef vertrouwen hebben in het product omdat alle rijders van het Cervélo TestTeam enorm positief waren.

En gelijk hadden ze want tijdens de verkenning van het parcours van de Omloop het Volk waarbij de weersomstandigheden niet rooskleurig waren, vielen de Gabba regenjasjes van de ploeg Garmin Cervélo (de opvolger van Cervélo TestTeam) op en renners van concurrerende ploegen vroegen hoe ze er aan konden komen.

Gevolg is dat van dan af steeds meer profrenners een Gabba regenjas aankochten rechtstreeks bij Castelli maar omdat hun wielerploeg niet gesponsord werd door Castelli markeerden ze de naam en het logo met een zwarte markeerstift.

Na verloop van tijd leverde Castelli toch de Gabba regenjas, niettegenstaande ze de ploegen niet sponsorden, en voegden een zwarte markeerstift erbij. Tegen eind 2012 had meer dan de helft van de profrenners een Gabba regenjas in de achterzak van hun wielertruitje zitten in geval van regen.

Het grote publiek was echter nog niet op de hoogte van dit revolutionair product maar daar kwam verandering in door een toevalstreffer.

Milaan Sanremo 2013

De editie 2013 van de wielerwedstrijd Milaan Sanremo is er één die nog lang zal herinnerd worden. Het weer was verschrikkelijk: wind, regen, vrieskou en zelfs sneeuw. De omstandigheden waren zelfs zo slecht dat na 100km de wedstrijd werd onderbroken en alle renners in hun ploegbussen over de beklimmingen van de Turchino en de Le Manie werden gevoerd. Op dat moment reden 6 renners voorop met een voorsprong van 7 minuten

Net na het gebergte kroop het peloton terug op de fiets, na de nodige verwarring, en werd de wedstrijd verder gezet. De koplopers kregen hun 7 minuten voorsprong terug maar werden toch ingehaald door het jagende peloton onder impuls van Cannondale Pro Cycling en Team Sky ProCycling.

De wedstrijd werd tenslotte gewonnen door Gerard Ciolek die in de sprint onder andere Peter Sagan en Fabian Cancellara klopte.

Aan de start reeds had een aantal renners (onder meer die van AG2R, FDJ, Omega Pharma – Quick Step) hun gemarkeerde Gabba regenjas aan. Tijdens de wedstrijd kwamen er daar nog tientallen bij. Aangezien de wedstrijd rechtstreeks werd uitgezonden, kregen deze jasjes door de pers nogal veel aandacht en ook de kijker werd er mee vertrouwd.

Ag2R and FDJ renners aan de start met het logo van Castelli zwart gemarkeerd – foto cyclingtips.com

Steeds meer wielerploegen contacteerden Castelli om hen Gabba regenjassen te leveren waarop Castelli begin 2014 besliste om de Pro Edition Gabba op de markt te brengen. Het enige verschil met de standaard Gabba was dat er in de verpakking een zwarte markeerstift zat waarmee de ploegen de letters en het logo van Castelli konden zwart kleuren zodat ze niet meer zichtbaar waren.

Castelli Gabba Pro Edition

De verpakkingsdoos van de Castelli Gabba Pro Edition met de bijgeleverde zwarte markeerstift

Een mythe is geboren

De Castelli Gabba regenjas is een revolutie geweest in de ontwikkeling van de wielerkledij tegen extreme weersomstandigheden en heeft de wielerwereld eindelijk verlost van de plastieken regenjassen die totaal niet aerodynamisch waren en waarmee de renners er precies uitzagen als een Michelin reclame pop.

Ondertussen is de Gabba aan de 4de generatie toe en is ze ook in andere kleuren dan alleen maar zwart te verkrijgen.

Wil jij ook een Castelli Gabba regenjas? >

 

nl_NL