Toen ik besloot om dit artikel te schrijven over liedjes over de wielrenners en de koers dacht ik dat ik maximum een 10tal liedjes zou vinden maar het zijn er heel wat meer en wellicht komen er in de toekomst nog bij.
Suggesties mogen daarom altijd doorgemaild worden naar info@vintagefiets.be

Nederlandstalige liedjes

Het zesde metaal – Ploegsteert

Wellicht het bekendste lied over de koers en meer bepaald over Il bimbo d’oro zoals de Italianen hem noemden, Frank Vandenbroucke. Dit lied van Wannes Cappelle samen met zijn groep Het zesde Metaal stond zelfs enkele jaren op nummer 1 in de De Lage Landen lijst van Radio 1.


Boudewijn de Groot – Jimmy (Hoe sterk is de eenzame fietser)

In 1973 bracht Boudewijn de Groot de LP Hoe sterk is de eenzame fietser uit met het lied Jimmy dat we allemaal kennen als Hoe sterk is de eenzame fietser.


Hugo Matthysen – Stanneke

Stanneke van Hugo Matthysen is een lied over de legendarische Stan Ockers, helaas veel te vroeg overleden na de gevolgen van een zware val tijdens de Zesdaagse van Antwerpen.


Frank Dingenen – Allez Maurice!

Op het hoogtepunt van zijn TV carriere in 1988 maakte Frank Dingenen voor het programma Videodinges een lied Allez Maurice over een fictieve coureur Maurice genaamd. Bekijk zeker de videoclip voor de koerstruitjes uit de jaren 80.


Virtual Zone ft Michel Wuyts – Tommeke Tommeke (Tom Boonen wereldkampioen)

De band Virtual Zone vond in de legendarische woorden Tommeke, Tommeke wat doe je nu door Michel Wuyts, inspiratie om er een song van te maken.


Koen De Koker – Luik Bastenaken Luik

De amateur wielrenner Koen De Koker die zich ooit waagde aan een poging om het wieleruurrecord te verbreken stond bekend in het wielerpeloton als de zingende coureur en het kon dan ook niet anders dan dat hij na zijn wielerloopbaan een liedje over de koers maakte: Luik Bastenaken Luik


Guido Belcanto – Marco Pantani

Guido Belcanto was een grote fan van de rasklimmer Marco Pantani en ooit had hij de kans om enkele minuten met zijn god te spreken. Voor dit gesprek had hij op het lied Ti amo van Umberto Tozzi een tekst gezet over Pantani.


Fixkes – Eddy Merckx Nonkel Frans

Ook de Fixkes waagden zich aan een lied over de kannibaal Eddy Merckx


Willem Vermandere – Mijne Velo

In 1971 nam Willem Vermandere het lied Mijne Velo op met een grappige tekst waarin hij verwijst naar de wielerhelden van weleer.


Alex Roeka – De muur van Geraardsbergen


Clark Van Mere – Lucien Van Impe den Besten

Na de overwinning van Lucien Van Impe in de Tour de France 1976 barstte er een volksfeest los in Mere, de woonplaats van Lucien Van Impe. Aanleiding voor Clark Van Mere om een lied over Lucien te maken


Tony De Moté – Lucien Van Impe wint de Tour de France

Ook de plaatselijke zanger Tony De Moté maakte na de overwinning van Lucien Van Impe in de Tour de France een lied over deze historische gebeurtenis op de tonen van Funiculi funicula


Alex Valère – Rik Van Looy

De Vlaamse Luis Mariano bracht in 1962 een hommage aan de Keizer van Herentals


Johnny Hoes – Rik Van Looy

Ook de keizer van de smartlap Johnny Hoes, bracht een hommage aan die andere keizer: Rik Van Looy

Eddy Roos – Keizer Rik Van Looy


Luc Arno – Geef mij maar Eddy Merckx

In 1976, nog voor Eddy Merckx zijn 1ste Tour de France won maar al een enorm palmares had opgebouwd, maakte Luc Arno een liedje over de kannibaal. Hij haalde zijn inspiratie bij het Nederlandstalige liedje Geef mij maar Amsterdam. Het nummer stond zelfs 10 weken bovenaan de Vlaamse hitlijsten.


Sttellla – Eddy Merckx

Deze groep met de nogal vreemde naam om niet in het vaarwater te komen met het biermerk Stella Artois maakte dit nogal ritmisch nummer over Eddy Merckx


Koen Crucke en Guido Naessens – De coureurs


Anderstalige liedjes over wielrennen

Queen – Bicycle Race

Eén van de bekendste wielerliedjes ter wereld is ongetwijfeld Bicycle Race van Queen. De video kreeg indertijd heel wat opspraak omwille van de naakte vrouwen die op hun stalen ros fietsen.


Yves Montand – La bicyclette


Kraftwerk – Tour de France

Zonder twijfel het bekendste lied over de Tour de France komt van de Duitse elektro groep Kraftwerk. Het nummer uit 1984 werd meermaals gebruikt door de organisatie zelf alsook voor documentaires over La Grand Boucle.


Paolo Conte – Bartali

De bekende Italiaanse artiest Paolo Conte maakte in de jaren 70 van vorige eeuw toen Gino Bartali nog in leven was een lied over deze legendarische Italiaanse renner.


Francesco De Gregori – Il bandito e il campione

Costante Girardengo is één van de grootste Italiaanse wielrenners, hij won onder andere 2 keer de Giro d’Italia en 6 keer Milaan Sanremo.
Girardengo had een jeugdvriend met wie hij altijd samen ging fietsen. Girardengo werd wielrenner en zijn jeugdvriend ging op het verkeerde pad. Hij werd meermaals achternagezeten door de politie voor inbreken, diefstallen maar telkens wist hij te ontsnappen op zijn stalen ros.
Dit lied van Francesco De Gregori met als titel de bandiet en de kampioen gaat over hun vriendschap.


The Style Council – My Ever Changing Moods


The Gasoline Brothers – There it goes (for Koos)

Toen Koos Moerenhout Nederlands kampioen werd moest de band The Gasoline Brothers een belofte invullen: namelijk een hommage aan Koos schrijven in 1 week tijd. Het resultaat hoor je hieronder

nl_NL