Koop je een Bertin racefiets of een andere Franse racefiets dan heb je grote kans dat je op één of andere component de naam Milremo aantreft. Dit klinkt nogal Italiaans maar het is wel degelijk een Frans merk maar het moest wel zo Italiaans mogelijk klinken omdat Italiaanse racefietsen en componenten toen net dat tikkeltje meer hadden en beter verkochten.

Milremo een lijn van fiets componenten

De naam Milremo komt van de klassieke Italiaanse wielerklassieker MIlano SanREMO en werd bedacht door André Bertin en Ron Kitching. Bertin had succes met zijn eigen fietsenmerk dat naar hem werd genoemd en wilde er nog een dochterbedrijfje bij. De ontmoeting met de Brit Ron Kitching zorgde daarvoor.

Bertin Milremo
In 1957 beslisten beiden om een lijn van componenten op de markt te brengen die goedkoper zouden zijn dan de traditionele merken zoals Campagnolo, Mafac, Cinelli, …

Bij verschillende leveranciers werden componenten aangekocht en verkocht als Milremo producten door er hun naam in te graveren of op te zetten.

Zo werden naven en vrijwielen aangekocht bij Maillard, pompen bij Zefal, Silca en Reg, sturen bij Belleri en Atax/Philippe, schoenriempjes bij Christophe, stuurdoppen bij Reg, zadels bij Arius, … Tubes kwamen vanuit Italië en ook werden padden en drinkbussen aangekocht waarop de naam Milremo verscheen.

Milremo padden

Even heeft Milremo ook zijn eigen decals geplaatst op fietsen die natuurlijk door Bertin werden gemaakt. Bijna alles werd dus voorzien van Milremo decals, stickers, gravures, … André Bertin spitste zich op de Frans Belgische markt terwijl Ron Kitching zijn goede contacten met Groot Brittanië aanwendde. Over het kanaal kom je dus ook wel Bertin fietsen en Milremo componenten tegen.

Bertin Milremo

Bertin – Milremo cataloog uit 1975

Om de lijn te promoten werd een professionele wielerploeg gesponsord vanaf 1959: Bertin – Milremo – The Dura. Daarna volgden nog andere ploegen, steeds in samenwerking met Bertin. De laatste ploeg was Bertin – Porter 39 – Milremo in 1964.

De Milremo lijn duurde tot eind jaren 80 van vorige eeuw wanneer er teveel concurrentie kwam van buiten Europa. Ook de opkomst van de mountainbike en het feit dat André Bertin en Ron Kitching een dagje ouder werden heeft bijgedragen tot het snelle einde van zowel Milremo als Bertin. Naar wat ik heb kunnen terugvinden zou Milremo overgenomen zijn door Shimano.

 

nl_NL