Wie reeds een gezegende leeftijd heeft, heeft ooit nog wel met miniatuur metalen of plastieken wielrennertjes gespeeld. Ik heb het daarbij niet over mijn generatie maar meer die van mijn ouders die kind waren in de jaren 50 en 60. Ik herinner mij wel nog dat ik ze als kind ooit nog in mijn handen heb gehad maar toen was de verf bijna allemaal verwijderd en aangezien ze samen met soldaatjes, indianen en cowboys in een doos zaten, verkozen mijn broer en ik deze laatste om mee te spelen.

Maar zoals ze beweren en meestal ook uitkomt, trends komen terug en ook de miniatuur wielrennertjes zijn sedert enkele jaren opnieuw een hot item. Zij het dan minder als speelgoed maar meer als verzamelobject voor echte wielerliefhebbers.

Het idee om deze miniatuur wielrennertjes een nieuw leven te geven kwam van Oostendenaar Yann Simperl nadat hij merkte dat de plastieken retro vintage wielrennertjes uit de jaren 60 die opgesteld stonden in de vintage winkel die hij samen met zijn vrouw uitbaatte, nogal veel succes hadden.

miniatuur wielrennertjes

Om daarop in te gaan bracht hij een doos miniatuur wielrennertjes mee uit Frankrijk die hij vervolgens beschilderde met de hand en het idee van The Original Flandriens was geboren. De rennertjes kregen stelselmatig verbeteringen en voor het materiaal wordt nu zamak gebruikt wat een legering is van zink en aluminium.

Pas echt bekend werden de Original Flandriens toen ze in Vive Le Vélo werden gebruikt tijdens de Tour de France.

miniatuur wielrennertjes

Aanvankelijk droegen de rennertjes enkel retro truitjes van de meest legendarische sponsors zoals Brooklyn, Sanson, Fiat, Peugeot, Molteni, enz. maar nu zijn ook wielrennertjes met de truitjes van de huidige profteams te krijgen. Ieder jaar komt een nieuwe editie uit.

Ook zijn er speciale edities te verkrijgen zoals voor de Ronde van Vlaanderen en Cycling hero’s waarbij je telkens een legendarische wielrenner met 3 verschillende truitjes krijgt: Eddy Merckx, Marco Pantani, Philippe Gilbert, Greg Lemond, enz.

Je kan ook je rennertje zelf personaliseren met je eigen naam. Ook in het buitenland zijn de miniatuur wielrennertjes ondertussen verkrijgbaar en is er zelfs een samenwerking geweest met de bekende ontwerper Paul Smith die een zilveren en bronzen versie te koop aanbiedt.

De rennertjes zijn te koop bij heel wat fietswinkels maar ook rechtstreeks via de website van bol.com op volgende link > flandrien miniatuur wielrennertjes. Voor 2 rennertjes betaal je €16.

nl_NL