Veel beginnende vintage koersfiets liefhebbers krijgen er mee te maken. Ze kopen een koersfiets met een klinkende Italiaanse naam en denken dat hij uit Italië komt!

Toch is dit niet altijd zo. Er zijn namelijk heel veel racefietsen gemaakt in België en Nederland maar met een Italiaans naam? Vaak zie je op marktplaats.nl of 2dehands.be advertenties met mooie teksten zoals rasechte Italiaanse racefiets te koop maar feitelijk is de fiets van Belgische of Nederlandse makelij.

Je kunt het de verkoper niet verwijten want als leek is het moeilijk, de naam klinkt namelijk echt Italiaans en soms staat er zelfs nog bij made in Italy of is er in het fietsframe een Italiaanse vlag gegraveerd

Waarom een Italiaanse naam?

Italië heeft inderdaad een rijker fietsverleden dan België of Nederland op het gebied van frames bouwen maar toch waren er bij ons vroeger ook heel veel kleine fietsenmakers die zelf hun frames samenstelden. Elk dorp had vroeger wel een fietsenmaker die zijn stalen buizen en lugs aankocht en onder eigen naam de fiets op de markt bracht.

Reeds in de jaren 50 waren er fietsenmakers uit de lage landen die Italiaanse namen kozen als fietsmerk maar de echte boom kwam er pas vanaf de jaren 70. Toen was het een echt modeverschijnsel om met Italiaanse fietsen te rijden, ze waren mooier, aantrekkelijker en er was veel vraag naar.

Enkele fietsenmakers kregen het idee om zelf fietsen te maken met een Italiaanse naam om de verkoop op te drijven. Sommigen gingen zelfs zover dat ze de frames aankochten in Italië, hun eigen decals er op plaatsten, ze graveerden met hun logo en ze tenslotte samenstelden in hun atelier.

De belangrijkste Nederlandse fietsenmakers van die tijd vind je hieronder. Door op de naam te klikken krijg je meer info.

De belangrijkste Belgische fietsenmakers vind je dan weer in het artikel Belgische fietsmerken die toch zo Italiaans klinken

Kennen jullie nog meer merken stuur dan gerust een mailtje naar desaevergunther@yahoo.com

Cicli Cornelo

Cicli Cornelo was het merk van Henk Kokke Sport uit St. Willebrord, opgericht in 1972 en helaas failliet verklaard in 2011. Henk Kokke ging begin jaren 70 veel naar Italië waar hij in contact kwam met Ernesto Colnago. Hij bracht enkele fietskaders mee waarvoor 1 voor zijn zoon Corné bestemd was.

De kaders hadden nogal veel succes en daarom besliste Henk om nog meer frames te bestellen. De montage gebeurde dan in zijn atelier in Nederland en ze werden verkocht onder het merk Cornelo dat verwees naar Corné zijn zoon en bovendien goed geleek op Colnago en tot verwarring kon leiden.

Cornelo kocht ook frames aan van Eddy Martens uit België (Martelly)

Cornelo fiets

Cornelo fiets

Cornelo koersfiets

Cicli Cornelo

Sirocco

Fietsen gebouwd door oud wielrenner Jacques van de Klundert uit Hoogerheide. Hij begon na zijn loopbaan met het construeren van frames in een schuurtje aan zijn huis maar na verloop van tijd begon zijn zaakje goed te draaien omdat er veel fietsenmakers in de buurt hun activiteiten stopzetten. Adrie van der Poel heeft nog met een Sirocco fiets gereden.

Jacques van de Klundert reed indertijd voor de Televizier-ploeg van Kees Pellenaars en behaalde als beroepsrenner slechts één overwinning, namelijk in 1962 in de Ronde van Terneuzen.

Zijn zaak bestaat nog steeds en je kan er één van zijn vintage koerstruitjes van de Televizier ploeg zien hangen achter de toonbank, meer info op www.sirocco.nl

Loverdi

Fietsen gebouwd door LOuis Van DIjk uit Breda, hij kocht ook frames aan bij Eddy Martens (Martelly)

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Loverdi from the year 1985 #loverdi #shimano #600 #MenOnSteel #MOS #retrobike #roadbike #vintagebicycle #steelvintagebikes #steelisreal #Cuijk #instabike #steelbicycle

Een bericht gedeeld door Men On Steel (@menonsteel) op

Cera

Cera was het fietsmerk van Cees Raas uit ’s Heerenhoek. Ook een zeer klinkende Italiaanse naam. Cees Raas was de schoonbroer van de bekende Nederlandse beroepsrenner Jan Raas. Toen Jan Raas nog voetbalde in 1968 spoorde Cees hem aan om met fietsen te starten, de rest is geschiedenis.

Enkele bekende namen die met een Cera koersfiets rondreden waren Cees Priem, Cees Bal

In Nederland is er zelfs een Cera club voor liefhebbers en eigenaars van een Cera fiets > meer info op de facebookpagina CeraRetro

Cera fiets Jan Raas

Jan Raas in zijn amateurperiode op een Cera fiets

Cera koersfiets

Cera koersfiets

Peka

Peka was het merk van Peperkamp uit Amsterdam. De naam Peka is een samenvoeging van Peperkamp en de naam van zijn vrouw. Ooit werkten er Peter Serrier, Jan Kneppers, Klaas Kwantes, bekende framebouwers.

Piet werkte eerst bij rijwielhandel Smit in Amsterdam, toen één van de grootste fietsenhandelaars. In 1972 heeft Piet zijn eigen zaak opgericht en is hij gestart met het maken van zijn eigen frames onder de merknaam Peka dus. In de jaren 80 is Piet met de zaak gestopt en verhuisd naar Spanje.

Peka koersfiets

Peka koersfiets

Peka koersfiets

Peka Amsterdam

Romany

Romany was het merk van Ad van Overveld uit Zegge. Het was zijn vader die met de zaak begon in 1933 maar het was Ad zelf die het merk Romany bedacht. De bekendste atleet die met een Romany reed was duatleet Huub Maas die ermee wereldkampioen duathlon werd in 2002

Romany koersfiets

Romany koersfiets

Romano koersfiets

Foto’s van Stalenfiets.wordpress.com

Empella

Empella verwijst naar Ad van Empel die in 1981 startte met zijn eigen fietsmerk Empella. De fietsenwinkel bestaat nog steeds. Ad is trouwens de grootvader van Fem Van Empel die momenteel ongenaakbaar is in het veldrijden en de ene na de andere overwinning behaalt.

Empella koersfiets

Empella koersframe

Empella koersfiets

Vittorio

Vittorio was het merk van Jan de Groot uit Alkmaar. Hij richtte het op in 1935 en in 2003 is het overgenomen door Ton Berkhout. De naam Vittorio is dus niet ontstaan in de jaren 70 wanneer het in de mode was een Italiaanse naam aan de fietsen te geven. Misschien wist Jan de Groot toen al dat een Italiaanse naam beter verkocht.

Colossi

Jan Kole stichtte in 2005 het merk Colossi dat gespecialiseerd is in handgemaakte fietsen. Het bedrijfje bevindt zich in China. Jan Kole is een ex wielrenner die na zijn loopbaan in 1982 een klein bedrijfje startte en handgemaakte frames op bestelling maakte.

Hij deed dat tot 1990 wanneer hij startte met het invoeren van frames uit Taiwan en China naar Europa. Eerst voor Jan Janssen en later ook voor Union, Sparta, Batavus en Gazelle.

In 2005 greep hij uiteindelijk terug naar zijn passie: het handmatig maken van frames.

Vagacini

Het merk Vagacini is van Rens Van Ganzenwinkel en staat voor VAn GAnzenwinkel CycleImport Nederland Italie wat nogal Italiaans klinkt

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Мой новый старый друг 😊 #vagacini #bikeporn #vintagebike #bike #colnago

Een bericht gedeeld door alexei belyaev (@alexei.belyaev) op

Cascarsi

Is het merk van Wielerhuis De Meulenreek Geffen, Oss en Den Bosch. Ad van de Meulenreek kocht de frames uit Italië en assembleerde ze ze in zijn atelier in Geffen. Op een gegeven moment waren er 2 dealers in Nederland, 1 in België en zelfs 1 op de Nederlandse Antillen.

Cascarsi

Cascarsi

Corsoli

Huismerk van Johan Rijwielen Lippenhuizen, de naam komt van de vroegere bloemenCORSO in LIppenhuizen. Ze openden hun deuren in 1977 en zijn onlangs in 2017 gestopt na 40 jaar activiteit.

Gellini

Fietsmerk van Jelle Offenga uit Franeker

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On the way. #schweiz #zurich🇨🇭 #kreis4 #steelframe #gellini #empella #shimano

Een bericht gedeeld door Toni Jules Rennvelozh (@rennvelozh) op

Giovanni

Giovanni is het racefietsenmerk van Piet en Ria Slikker die in 1976 Slikker Sport oprichten. Al vlug groeide het merk Giovanni uit tot een begrip, naast racefietsen maakten ze ook baanfietsen.

De eerste fiets van Laurens ten Dam was een Giovanni, hij heeft die enkele jaren geleden laten ombouwen tot een fixie. Marijn De Vries schreef er zelfs een artikeltje over > lees meer.

foto Stalenfiets.wordpress.com

Besini

Huismerk van Bes Sport uit Haarlem

Foto Klassieke Racefietsen Haarlem

Pherini

Fietsenmerk van P. Heerings Tweewielencentrum uit Eindhoven, bestaat nog steeds.

vintage racefietsen

foto Edwin Gieske

 

vintage racefiets

foto Edwin Gieske

Germi

Germi was het fietsenmerk van Gerrit de Weerd uit Hilversum. Germi is ontstaan uit de woorden GERrit en MIen, zijn vrouw. Gerrit startte zijn zaak in 1951 en stopte in 1981, toen heeft Jan Van Zuijlen de zaak overgenomen.

Gerrit liet zijn frames maken bij Jasper Bouma van Jabo en monteerde die dan zelf af in zijn eigen atelier.

Graham Webb reed op een Germi fiets toen hij wereldkampioen werd bij de amateurs in 1967. Ook de Zesdaagse van Gent won hij hetzelfde jaar op een Germi baanfiets.

Germi vintage racefietsen

Germi vintage racefiets

Azzini

Azzini is het huismerk van Simon Van Vliet uit Almelo

Olympia

Olympia was het huismerk van Rein Ruitenbeek uit Hilversum dat Olympia Sport heette. In veel fietsen zie je de initialen RR gegraveerd

Marciato

Merk van Marc Guns die ooit in de leer was bij Remy

Corano

Corano fietsen werden gemaakt sinds de jaren 80 van vorige eeuwwisseling door Kees Noorloos uit Waalwijk. Sedert 2017 is de nieuwe eigenaar André van Gessel en heet de winkel Fietsspeciaalzaak Maddex.

De naam Corano komt van COrnelis Anthony NOorloos. Op de decals wel geen Italiaanse vlag maar een Nederlandse.

Corano vintage racefietsen

foto Roogbikes.nl

Remy

Remy is ook een Nederlands merk dat nogal Italiaans klinkt. Of het de bedoeling was, is mij niet duidelijk. In alle geval is Remy ook een samentrekking van de voornamen van REné Wouters en diens vrouw MarY. Het merk Remy werd overgenomen door oud wielrenner Henk van der Kloof toen René overleed in 1956.

Het merk Remy is echter geassocieerd met Marten van den Bergh die altijd fietsframes voor het bedrijf heeft gemaakt en een prima vakman was. Onder andere Cees Raas van Cera leerde bij hem het vak.

In 1980 toen van den Bergh op pensioen ging, stopte ook Henk van der Kloof met zijn activiteiten waardoor het merk Remy ophield te bestaan. Marten van den Bergh, ook beter bekend als Marten van Toepse is ondertussen ook al overleden.

Meer info over Remy fietsen vind je op facebook op de pagina Remy Rijwielen Ossendrecht

foto dankzij Stephan Verhaerdt

Cupini

Over het merk Cupini is weinig gekend, enkel dat het fietsen afkomstig waren van De rijwielfavoriet in Schiedam. Dick Langkruis bouwde op verzoek fietsen onder de naam Cupini. Je kon zelf de onderdelen die je op je fiets gemonteerd wou zien, kiezen.

Colmo

Een zeer Italiaans klinkende naam maar zeker niet Italiaans is het merk Colmo. Info over dit merk is altijd welkom

nl_NL