De ketting van een bromfiets moet doorlopend vet worden gehouden. Het is echter niet voldoende hem alleen in te oliën. Haal iedere 2000 km de ketting eraf en dompel hem een dag in gesmolten vet of gebruik een gepatenteerde vloeistof die hiervoor speciaal in de handel verkrijgbaar is.

Een ketting mag hoogstens 1cm omhoog en omlaag kunnen worden bewogen. Controleer de spanning van de ketting eenmaal per week. Wanneer de ketting te strak staat, veroorzaakt dat onnodige slijtage van de kettingwielbladen: hangt de ketting te slap, dan gaat de ketting slaan en zal er sterke slijtage optreden.

Typen kettingspanners

kettingspanners bromfiets

 • Kettingspanner op trek (afbeelding 1): Door de bout aan te draaien, trekt het wiel naar achteren waardoor de ketting strakker gespannen wordt.
 • Kettingspanner op druk (afbeelding 2): Door de moer tegen de borgnok te draaien zal het wiel zich eveneens naar achteren verplaatsen.
 • Excentrische kettingspanner (afbeelding 3): Draai de excentrische kettingspanner tegen de borgnok; dan gaat het wiel naar achteren.

Montage en instelling van de ketting

ketting bromfiets

 1. Probeer de ketting vrij te trekken van het kettingtandwiel. Wanneer het vrijgetrokken kan worden, monteer dan een nieuwe ketting.
 2. Zoek het kettingslot en druk het borgplaatje met een schroevedraaier naar buiten. Verwijder de versbindingsschakel.
 3. Monteer een uiteinde van de vervangingsketting aan een uiteinde van de versleten ketting met behulp van de verbindingsschakelketting bromfiets
 4. Monteer het verbindingssplaatje. Breng het borgplaatje zodanig aan, dat de opening tegen de draairichting van de ketting in wijst.
 5. Houd in ieder hand een uiteinde van een ketting. Trek de nieuwe ketting met behulp van de oude door de kettingkast.
 6. Verbreek de verbinding van de oude en de nieuwe ketting. Verbind beide uiteinden van de nieuwe ketting met een verbindingsschakel.ketting bromfiets
 7. Monteer het verbindingsplaatje en vervolgens het borgplaatje weer. Maak de moer van de achteras met de kettingspanner los.
 8. Draai de kettingspanners gelijkmatig aan tot de ketting halverwege beide kettingwielen 1 cm omhoog en omlaag kan worden bewogen.
 9. Draai de asmoer vast en controleer of de achterrem goed werkt. Als dit niet het geval is, stel hem dan opnieuw af.

Het houden van een reserveketting

Het is altijd nuttig een reserveketting te hebben, die kan worden aangebracht wanneer de gemonteerde ketting moet worden gesmeerd.

Wanneer een ketting van de bromfiets gehaald wordt, onderzoek dan zorgvuldig of deze kan worden gerepareerd of beter als reserve kan worden gebruikt. De meest voorkomende fouten zijn, dat de ketting uitgerekt is of dat er slechts één of twee schakels beschadigd zijn. Verwijder de extra of versleten schakels en monteer nieuwe als dit nodig is.

ketting bromfiets

 1. Leg de ketting langs een liniaal en trek de ketting strak over een lengte van 305mm. Als de speling over deze lengte groter is dan 6mm vervang dan de ketting.
 2. Wanneer de ketting is gerekt maar verder in goede staat is, gebruik dan een rollentrekker om een schakel te verwijderen. Herstel de verbinding van de ketting.

 

 

nl_NL