Als de remmen na het afstellen nog niet naar behoren functioneren dan zullen de remschoenen waarschijnlijk versleten zijn en zullen er nieuwe moeten worden aangebracht.

Om deze reparatie te kunnen uitvoeren, zal bij enkele modellen bromfietsen de ketting worden gedemonteerd. Bij de overige modellen kan het wiel worden losgehaald, waarna de ketting, zonder al te veel moeite, van het kettingwiel is te verwijderen.

Het is voor de reparatie echter wel noodzakelijk om het wiel uit het frame te verwijderen. Bekijk het asgedeelte van het wiel eerst grondig om een indruk van de constructie te krijgen.

Let er bij het loshalen van het wiel goed op hoeveel opvulringen en eventueel in welke volgorde, er aan beide zijden van de wielas zijn gemonteerd. Dit is belangrijk om later tijdens de montage de ringen weer op precies dezelfde plaats en in dezelfde volgorde te kunnen aanbrengen.

  • Materiaal: stel remschoenen
  • Gereedschap: sleutels, rubber hamer, schroevedraaier

Montage van de remschoenen in het achterwiel

remschoenen bromfiets

Maak een aantekening van de positie van de kettingspanner op de schaalverdeling op de achtervork. Maak de kettingspannermoer los.

Knijp de remhandel geheel in. Laat de handel langzaam in zijn oorspronkelijke stand terugkomen, terwijl de buitenkabel vrijgetrokken wordt.

remschoenen bromfiets

Breng een sleutel op de kop van de steekas aan. Haal met een andere sleutel de asmoer los en verwijder hem van as.

Haal de kettingspanner eraf en tik de as naar binnen met een rubber hamer of een gewone hamer, met een houtblokje tussen de hamer en de as

remschoenen bromfietsAls de as er zover mogelijk is ingeslagen, trek dan aan de andere kant van het wiel de naafas met de kettingspanner uit de naaf.

Druk het wiel nu zover mogelijk naar voren, zodat de remkabel zoveel speling krijgt dat hij kan worden vrijgemaakt van de remhevel

remschoenen bromfiets

Verwijder de zware remverankeringsvork die ingesloten ligt tussen het wiel en het frame, om het achterwiel vrij te maken

Druk het wiel naar voren en haal de ketting van het tandwiel af. In de meeste gevallen kan dit zonder dat de ketting zelf wordt gedemonteerd.

remschoenen bromfiets

Haal vervolgens het wiel uit de achtervork. Bewaar zorgvuldig het opvulringetje dat in het kettingtandwiel past.

De remplaat waaraan de remschoenen zijn bevestigd, kan nu voorzichtig uit de naaf van het achterwiel worden verwijderd.

remschoenen bromfiets

Om de remschoenen te kunnen verwijderen, moet met een schroevedraaier de borgveer eerst over de centreerpen worden gebracht.

Haal beide remschoenen gelijktijdig naar boven los van de centreerpen. Breng nieuwe remschoenen aan en monteer in omgekeerde volgorde.

remschoenen bromfiets

Breng het wiel weer op zijn plaats en monteer het zo, dat de ketting halverwege beide kettingwielen 1 cm op en neer kan worden bewogen.

Monteer de remkabel aan de remhevel en span met behulp van een sleutel de remhevel zo, dat het wiel nog vrij kan draaien

 

nl_NL