Een bromfiets is ook een soort fiets en daarom behandelen we dit onderwerp ook op onze website. We hebben het natuurlijk niet over de modernere maar over de bromfiets uit de jaren ’70 en ’80 die de generatie die geboren is in de jaren 60′ en 70′ misschien wel heeft gehad. De prachtige tekeningen komen uit een handleiding uit 1974.

Smeren van een bromfiets

Het algemene onderhoud van een bromfiets is fundamenteel gelijk aan dat van een gewone fiets. Sommige fabrieken monteren zelfsmerende wiellagers die dus niet behoeven te worden gesmeerd. Wanneer echter een cup en conuslagering gemonteerd zijn, smeer deze dan elke 10.000 km in met nieuw vet.

bromfiets

Carter: indien de bromfiets is uitgerust met een viertaktmotor, ververs de carterolie dan iedere 2000 km. Een tweetaktmotor wordt gesmeerd door de brandstof (olie en benzine). Ververs de olie in de automatische versnellingsbak indien dit een ‘natte’ koppeling is. Smeer de motorketting regelmatig.

Stuurinrichting: de remkabels, kilometeraandrijver, gaskabel en koppelingskabel zullen moeilijk te bedienen zijn, indien ze niet geregeld worden gesmeerd.

Ketting: iedere week licht inoliën

Voorwiellagering: iedere 10.000 km smeren

Remkabels: maak de nippel los van de remhandel en laat olie tussen de binnen- en buitenkabel lopen

Voorvork: breng iedere 2000 km vet in via nippels

Olie verversen

bromfiets

  1. Verwijder de olieaftapplug aan de onderkant van het carter en tap de olie af in een kan. Bevestig de olieaftapplug weer
  2. Verwijder de vuldop, vul het carter met de voorgeschreven olie en controleer het peil met de peilstok. Draai de vuldop er weer op.

Smeren van een tweetaktmotor

Het onderdeel van de tweetaktmotor van een bromfiets dat regelmatig gesmeerd dient te worden, is de automatische koppeling. Wanneer dit een zogenaamde ‘natte’ koppeling is, houd de olie dan op het juiste peil en ververs iedere 3.500 km.

  • Materiaal: voorgeschreven olie, oliekan
  • Gereedschap: ringsleutel, schroevedraaier

bromfiets

  1. Verwijder de aftapplug. Plaats een kan onder de bromfiets om de olie op te vangen
  2. Draai de aftapplug er weer in en verwijder de vuldop en de niveaudop
  3. Vul met olie tot de olie uit de niveauopening komt. Bevestig de doppen weer

 

nl_NL