De meeste vintage race fietsen (koersfietsen) in de jaren ’70 hadden slechts een maximum van 10 versnellingen. Dit was mogelijk door een combinatie van een 5-versnellingsderailleur achter en een dubbelblads kettingwiel (tandwiel) vooraan. Het voorste mechanisme schakelt van het ene kettingwiel op het andere.

opbouw derailleur

Tegenwoordig bestaan er 13 speed derailleurs waarbij je maar liefst 13 tandwieltjes achteraan hebt en je dus 26 versnellingen kunt gebruiken. Ook bestaan er triple kettingbladen vooraan maar de nieuwste trend blijkt om terug te gaan naar 1 enkel compact kettingblad. Vooral in de cyclocross en bij mountainbikes en gravelbikes is dit populair. De grootte van de tandwielen achteraan verschillen dan wel veel meer dan bij een dubbelblad of bij een triple blad.

Dien je een derailleurkabel te vervangen dan kun je bekijken hoe dit moet in het artikel vervangen van een derailleurkabel

Nodige gereedschap: kleine schroevedraaier, stalen rei (volkomen recht stuk plat ijzer van circa 100cm)

Afstellen van de achterderailleur

afstellen achterderailleur

  1. Zet de versnelling in de laagste stand (ketting op grootste kettingwiel = tandwiel); draai de bovenste instelschroef aan tot het kettinggeleidingsmechanisme precies onder het grootste kettingwiel staat.
  2. Houd de versnelling in de laagste stand en controleer de afstand tussen het geleidingsmechanisme en de spaken; 3mm is voldoende.
  3. Zet de versnelling in de hoogste stand; draai de onderste instelschroef tot het geleidingsmechanisme onder het kleinste kettingwiel staat.

Afstellen van de voorderailleur

  1. Controleer de kettinglijn tussen de voor- en achterkettingwielen. Deze moet van het middelste achtertandwiel naar het midden tussen de twee voorste kettingwielbladen lopen. Corrigeer zonodig met behulp van opvulringen tussen naaf en freewheel.
  2. Versnelling in hoogste stand; ketting loopt dan van het kleinste freewheelkettingwiel naar het voorste binnenblad. Let op het voorste geleidingsmechanisme.
  3. De twee schroeven die aan de bovenzijde van het geleidingsmechanisme zijn aangebracht, zorgen voor het instellen van het mechanisme.
  4. Draai elke schroef zo, dat het geleidingsmechanisme in uiterste standen boven het kleinste en grootste kettingwielblad staat.

Demonteren van een wiel met derailleur

Hier wordt de werkwijze beschreven in het geval van een derailleur die niet rechtstreeks op het frame wordt bevestigd

  1. Houd het wiel met één hand goed vast en draai de asmoeren met een sleutel los.
  2. Trek, terwijl je het wiel nog steeds vasthoudt, het geleidingsmechanisme naar achteren.
  3. Beweeg het wiel vervolgens naar voren en haal het tussen de ketting door naar buiten.

 

nl_NL