In dit artikeltje gaan we dieper in op de montage van nieuwe remschoenen bij een trommelrem. Niet onmiddellijk iets voor vintage race fietsen maar toch wel handig omdat er toch nog heel wat gewone fietsen zijn uitgerust met trommelremmen.

trommelrem

Bekijk en lees hieronder hoe ze dit aanpakten in 1974.

Montage van nieuwe remschoenen

De trommelremmen van een fiets zullen door het gebruik slijten en dienen daarom van tijd tot tijd afgesteld te worden. Als de remmen na het afstellen slecht blijven functioneren, zullen de remschoenen van de trommelremmen moeten worden vervangen omdat de remvoering dan tot op de klinknagels is afgesleten of vet is geworden.

Het is niet lonend om de remschoenen van een nieuwe remvoering te voorzien; het verdient daarom aanbeveling om een compleet stel nieuwe remschoenen aan te schaffen. Om de nieuwe remschoenen te kunnen aanbrengen, moet het wiel uit de fiets worden genomen en zal ook de naaf moeten worden gedemonteerd.

 • Materiaal: stel nieuwe remschoenen, eventueel compleet met ankerplaat vet
 • Gereedschap: sleutels passend op de wielmoeren, de remhevelmoer en de remuitzetter, schroevedraaier, bankschroef

Opbouw trommelrem

Voor het geval de bovenstaande woorden niet erg duidelijk zijn kun je ze hier bekijken op de onderstaande figuur.

opbouw trommelrem

Werkwijze montage nieuwe remschoenen

 1. Neem het wiel uit het frame van de fiets en zet de naafas in een bankschroef met de trommel aan de bovenzijde. Verwijder de borgmoer en de ring.
 2. Druk met een schroevedraaier de zeskant van de as van het wiel. Deze zeskant past over de vlakke kant van de conus, die hier juist onder ligt.
 3. Neem de ankerplaat bij het anker of de remhevel en licht de ankerplaat met remschoenen uit de trommel en verwijder hem verder van de as.
 4. Begin, om de remschoenen te kunnen verwijderen, met het losdraaien van de remschoenas. De bout is aan de buitenkant van de remplaat bevestigd.trommelrem
 5. Houd de remschoenen zo in de hand, dat ze tegen elkaar gedrukt blijven en draai vervolgens de bevestigingsmoer van de remhevel los.
 6. Als de bevestigingsmoer is verwijder, neem dan de remhevel af. Deze is op een vierkant asje bevestigd. Onthoud de juiste stand van de hevel.
 7. Neem de ankerplaat in de ene hand en verwijder met de andere hand nu de beide remschoenen met de remuitzetter van de ankerplaat.
 8. Druk de remschoenen op elkaar om de kraagbus te kunnen verwijderen. Indien de bus tekenen van slijtage vertoont, vervang hem dan door een nieuwe.
 9. Druk de ogen van de remschoenen tegen elkaar en trek de veer iets uit om de remuitzetter te verwijderen. Verwijder ook de veer.
 10. Monteer de nieuwe remschoenen met voering als ze tot op de klinknagels zijn afgesleten of vet zijn geworden.
 11. Monteer in omgekeerde volgorde. Breng eerst het trekveertje aan, zodat de remschoenen bij elkaar worden gehouden.
 12. Breng wat vet aan op de remuitzetter en in de kraagbus, voordat deze op hun plaats worden aangebracht.

 

nl_NL