Remnaven – of terugtrapremmen – geven zelden problemen. Het freewheelmechanisme in de naaf is solide geconstrueerd; alleen de lagers en de conussen kunnen verslijten en moeten dan worden vervangen. Dit is een tamelijk éénvoudige reparatie als de naaf eenmaal gedemonteerd is.

In de remnaaf zijn kogelringen gemonteerd, dit in tegenstelling tot de overige draaiende delen, die voorzien zijn van losse kogels.

 • Materiaal: nieuwe passende kogelringen, conussen, nieuw remmechanisme indien nodig
 • Gereedschap: hamer, drevel, speciale sleutel voor borgring, stukje buis passend over de borst van de drijfkop, schroevedraaier, hardhouten blokje

aanduiding remhevelbandage

Remhevelbandage: wanneer je het achterwiel demonteert, maak dan eerst de strop waarmee de remhevel aan de liggende achtervork is gemonteerd, los. Haal de bout goed aan, wanneer het wiel weer gemonteerd wordt.

Vernieuwen van lagers

 1. Verwijder met een hamer en een drevel de borgringen van de as. Neem tevens de remhevel uit de sleuven in de kop van de verstelbare conus.
 2. Houd de conus stevig vast en draai de as uit de naaf. Het kettingwieltje en freewheelmechanisme kunnen als een geheel uit de naaf worden genomen.
 3. Laat de remmantel uit het naafhuis glijden en neem ook de verstelbare conus uit. Wip de seegerring met een schroevedraaier van de drijfkop.
 4. Neem de drijfkop van zijn zitting. Pas echter op, dat je niet één van de rollers verliest, die er gemakkelijk uit vallen.
 5. Klop de andere kogelring alsmede de opsluitring uit de naafhuis. Maak de naafcup schoon, vet hem in en breng een nieuw kogelring aan.
 6. Indien de groeven van de remmantel van de drijfkop zijn versleten, dient een geheel nieuw remmechanisme te worden aangebracht.
 7. Breng vet aan op de conus van het freewheelmechanisme en in de sleuven voor de rollers. Monteer de nieuwe kogelring en plaats de rollers weer.
 8. Schuif de drijfkop zo onder het freewheel-mechanisme, dat de rollers in de sleuven vallen. Klop de seegerring in zijn groef.
 9. Monteer het mechanisme vervolgens in het naafhuis, zodat de nokken van de drijfkop juist tussen die op de remmantel vallen.
 10. Breng de verstelbare conus weer aan. Zorg dat de nok in de corresponderende sleuf van de remmantel valt. Draai de as erin en stel de lagers bij.

 

nl_NL