Hoe vervang je een band en hoe breng je een nieuw velglint aan volgens de instructies uit een handboek uit 1974? Niet heel veel anders dan nu zo blijkt uit de plaatjes en tekst hieronder.

Omleggen van een band en een binnenband

binnenband vervangen

  1. Trek één kant van de buitenband over de rand van de velg: let er daarbij op dat het velglint niet van zijn plaats schuift.
  2. Druk op de plaats van het ventielgat de buitenband geheel naar één kant, steek het buitenventiel door het gat en trek de buitenband weer terug.
  3. Schroef de opsluitmoer vingervast over het buitenventiel en breng het binnenventiel weer aan. Controleer eerst even het ventielslangetje.
  4. Pomp de binnenband heel licht op. Niet te hard want dan wordt het moeilijk om de buitenband weer op de velg te krijgen.
  5. Druk nu met uw vingers de binnenband op het midden van de velg onder de buitenband. Voorkom daarbij dat de binnenband gedraaid wordt.
  6. Trek de vrije rand van de buitenband in de velg. Begin daarmee bij het ventiel en werk zowel naar links als naar rechts.
  7. Druk de buitenband zoveel mogelijk naar het midden van de velg. Duw het laatste gedeelte met de bal van de hand over de velgrand.
  8. Draai het opsluitmoertje los, beweeg het buitenventiel naar binnen en weer naar buiten. Schroef het moertje vast en monteer het ventiel verder.

Aanbrengen van een nieuw velglint

Het velglint heeft tot taak de binnenband te beschermen tegen mogelijk scherp uitstekende spaaknippels.

Wanneer u om welke reden dan ook een band van de velg haalt, is het altijd goed om even na te gaan of het velglint zich nog in goede staat bevindt en nog op de juiste plaats zit.

Vroeger werden veel katoenen velglinten gebruikt, tegenwoordig is het materiaal praktisch altijd rubber. De katoenen velglinten waren verstelbaar; de rubber velglinten zijn er in een paar maten, namelijk voor 26” en 28” wielen.

Van 29″ banden was in 1974 nog geen sprake alsook niet van mountain bikes natuurlijk, Ook katoenen velglinten zijn nu praktisch onvindbaar.

aanbrengen nieuw velglint

  1. Leg een rubber velglint met de bolle zijde tegen de velg. Leg het gat in het velglint precies op het ventielgat en trek dan het lint om de velg.
  2. Steek, om het verdraaien van het velglint te voorkomen, een vinger onder het velglint bij het opleggen van het laatste stukje.

 

nl_NL