Wanneer je een vintage fiets koopt waar heel veel kilometers mee gereden zijn dan bestaat er een grote kans dat de tandjes van het freewheel versleten zijn waardoor deze laatste vervangen dient te worden.

Tegenwoordig wordt een losse casette gebruikt maar tot in de jaren 80 was het monteren van afzonderlijke kettingwieltjes de enige manier en tevens een redelijk tijdrovende bezigheid.

opbouw freewheel

In dit artikeltje uit 1974 wordt de werkwijze beschreven om een freewheel met slechts 1 tandwiel te vervangen maar het principe voor meerdere is hetzelfde.

Vervangen van een freewheel

Ofschoon het mogelijk is een freewheel in onderdelen uit elkaar te halen, zijn vervangende onderdelen moeilijk te krijgen. Indien het freewheel bij de aanzet slipt, het eerste teken van storing, moet het worden vervangen.

Het freewheel moet ook worden verwijderd voordat een spaak aan freewheelzijde van de naaf kan worden vervangen. In beide gevallen is een blokkeermoer nodig: er zijn verschillende modellen die passen op diverse types freewheels. Wanneer je er één wilt kopen, neem dan het wiel mee naar de winkel.

freewheel

Indien je een nieuw freewheel nodig hebt, kies er dan één met hetzelfde aantal tanden als het te vervangen freewheel.

 • Materiaal: nieuw freewheel
 • Gereedschap: wielmoersleutel, blokkeermoer, bankschroef

vervangen freewheel

 1. Demonteer de moeren en verwijder het wiel uit het frame. Klem de as vervolgens in een bankschroef met het freewheel naar boven.
 2. Plaats de blokkeermoer weer op de as en draai deze aan tot de nokken van de moer verbinding maken met de sleuven van het freewheel.
 3. Draai, wanneer de blokkeermoer op de juiste plaats zit, één van de asmoeren op de as tot deze tegen de blokkeermoer komt te rusten.
 4. Draai de asmoer met behulp van een sleutel zo vast aan als hij aangedraaid zou moeten worden om het wiel in het frame vast te zetten.
 5. Neem het wiel uit de bankschroef, draai het wiel om en klem vervolgens de blokkeermoer tussen de wangen van de bankschroef.
 6. Neem het wiel bij de velg en draai het tegen de richting van de wijzers van de klok in, tot het freewheel net loskomt van de naafdraad.
 7. Neem het wiel weer uit de bankschroef en plaats het er nu andersom in. Verwijder de moer boven op de blokkeermoer van de as.
 8. Draai, nadat de moer is verwijderd, het freewheel met de blokkeermoer tot het freewheel van de as van het wiel kan worden genomen.
 9. Het nieuwe freewheel kan nu met de hand aangebracht worden. Door het ronddraaien van de pedalen trekt het freewheel zichzelf vast.

 

nl_NL