De Pinarello Montello is één van de historische topmodellen van de Italiaanse fietsenfabrikant Pinarello. Het model Montello werd gemaakt tussen 1983 en 1990 en verving de Pinarello Super Record Special. De naam Montello verwees naar het plaatsje Giavero del Montello in de Italiaanse provincie Treviso waar het wereldkampioenschap in 1985 plaatsvond en gewonnen werd door de toen 38jarige Nederlandse wielrenner Joop Zoetemelk waarmee hij nog steeds de oudste wereldkampioen ooit is.

Pinarello Montello 1985

De Pinarello Montello zoal hij werd aangeboden in de catalogus uit 1985

Pinarello was toen nog maar een kleine fietsenproducent en nog niet het Internationaal bekende fietsenmerk dat we nu kennen. Voor de eerste grote overwinning moest het nog wachten tot 1988 wanneer de Spanjaard Pedro Delgado de Tour de France won, daarna kwam Miguel Indurain en de rest is geschiedenis.

De Pinarello Montello was het topmodel van wat Pinarello destijds aanbood met het beste materiaal wat toen op de markt te verkrijgen was. Het was het eerste model waarbij de remkabel van de achterrem vooraan in de horizontale bovenbuis verdween en er achteraan pas terug uitkwam.

 

Het frame is gemaakt uit Columbus SLX buizen met een verchroomde voorvork. Het frame is overal voorzien van gravures met het logo GPT (Giovanni Pinarello Treviso). Bij het model Montello SLX dat tussen 1984 en 1988 op de markt te koop was, is de achterbrug tevens verchroomd. De kleuren waren rood, bordeaux, blauw, zilver/fuchsia en cromonero.

Pinarello Montello 1989

De kleuren die in 1989 werden aangeboden, links onder Cromonero

Overwinningen met dit model waren onder andere in de Olympische titel op de weg in 1984 met de Amerikaanse renner Alexi Gruwal, en enkele etappes in de Giro, de Vuelta en de Tour de France. Renners die met de Pinarello Montello reden waren onder andere Pedro Delgado en Maurizio Fondriest.

Alexi Grewal in 1984 op weg naar de Olympische titel op zijn Pinarello Montello

De Montello kon ook volledig afgemonteerd verkocht worden, met Campagnolo Super Record of Record en later Campagnolo Croce d’Aune of de C-Record groep. Hierbij werden ook de componenten volledig gegraveerd.

De Pinarello Montello afgemonteerd met de groep Campagnolo Croce d’Aune zoals terug te vinden in de catalogus 1990

De Pinarello Montello is een begeerd verzamelobject geworden en de prijzen durven nogal eens de pan uit te swingen. Heb je er één dan mag je je gelukkig prijzen.

 

nl_NL