Hospitaal van Rouen, begin november 1987: Raymond Poulidor bezoekt zijn eeuwige rivaal Jacques Anquetil in de kliniek waar hij zijn laatste dagen doorbrengt. Een darmkanker zal hem enkele dagen later fataal worden. Sedert beiden gestopt zijn met wielrennen, zijn ze vrienden geworden.

Raymond Poulidor en Jacques Anquetil

Ze praten wat over het verleden en wanneer Poulidor na een tijdje afscheid neemt en op weg is naar de deur roept Anquetil hem terug en spreekt de volgende woorden uit: ook deze keer zal ik 1ste zijn. Poulidor heeft deze gebeurtenis meerdere keren in zijn leven verteld, telkens met de nodige emoties.

8 keer op het podium van de Tour de France

Raymond Poulidor, de chouchou van het Franse publiek en bekend als de eeuwige 2de heeft echter ook een indrukwekkend palmares en dat wordt soms nogal eens vergeten. Hij stond maar liefst 8 keer op het podium van de Tour de France en het feit dat hij deze nooit won, liet hem verleiden tot de volgende uitspraak bij de start van de Tour de France in Brussel in 2019 wanneer hij samen met Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain gelauwerd werd: samen hebben we 15 keer de Tour de France gewonnen.

Poulidor op het podium van de Tour de France met Eddy Merckx

Poulidor was zeer geliefd bij het Franse publiek wat leidde tot de bijnaam Poupou. Fransen houden daarvan. Jalabert werd Jaja genoemd, Trousselier Troutrou en Pingeon Pinpin. Zijn erelijst aan 2de plaatsen hebben ervoor gezorgd dat in om het even welke sport iemand die steeds 2de wordt een Poupou wordt genoemd.

Poulidor heeft die bijnaam nooit echt kwalijk genomen en zonder problemen geaccepteerd niettegenstaande hij meer overwinningen heeft behaald dan 2de plaatsen: 7 etappes in de Tour de France, eindklassement Vuelta 1964, Milaan Sanremo 1961, de Waalse Pijl 1963, De Grote Prijs Lugano 1963, Frans kampioen in 1961, 2 keer Parijs Nice, eindklassement Dauphiné Libéré 1969, enz. Een loopbaan waar velen van dromen.

Geen enkele dag in de gele trui

Vooral in de Tour de France heeft Poupou naam gemaakt. Hij nam maar liefst 14 keer deel en stond 8 keer op het podium. Hij heeft echter nooit de gele trui gedragen, ongelooflijk als je ziet welke andere renners zonder groot palmares deze wel hebben gedragen.

Poulidor tijdens de Tour de France in de gele trui maar dan wel na zijn carrière

2 keer is Poulidor er zeer dicht bij geweest: in de proloog van 1967 strandde hij op 6 seconden van Errandonea en in 1973 op slechts 1 seconde van Joop Zoetemelk.

Poulidor heeft ongetwijfeld het nadeel gehad dat hij het in zijn ganse carrière heeft moeten afleggen tegen kleppers. In zijn beginjaren tegen Bobet, Bahamontes en Anquetil. Later tegen Merckx en Gimondi en op het einde van zijn wielercarrière tegen Bernard Hinault. In 1962 stond hij de eerste keer op het podium en in 1976 de laatste keer op 40jarige leeftijd.

Een ander opmerkelijk feit van Raymond Poulidor is dat hij zijn ganse carrière (1960 – 1977) voor de wielerploeg Mercier reed. Zijn roze Mercier fiets is ondertussen een verzamelobject geworden.


Ter info: Raymond Poulidor overleed op 13 november 2019 en was de schoonvader van Adrie van der Poel en dus grootvader van David en Mathieu van der Poel.

 

nl_NL